• Rady & Tipy
  • 9.4.2024

Ako pripraviť geniálny domáci brunch?

5 (2x)
MicrosoftTeams-image (92).png

Inšpirujte sa našimi tipmi na skvelý domáci brunch, ktorý si vychutnajú deti aj dospelí. Poradíme vám, aké suroviny sú pre brunch vhodné. Tiež sa zameriame na slané aj na sladké pokrmy. Ako si teda užijete brunch plnými dúškami? Poďte s nami načerpať inšpiráciu!

Čo je brunch a prečo je taký obľúbený? 

Slovo brunch v nás vyvoláva pocity pohody a uvoľnenia, ktoré sú navyše spojené s dobrým jedlom. Čo je to vôbec brunch a prečo mu aj u nás prichádzame na chuť? Brunch vznikol spojením anglických slov breakfast (raňajky) a lunch (obed). Ako už tento názov napovedá, ide o kombináciu raňajok a obeda, ktorú si môžeme dopriať najčastejšie cez víkendu počas neskorého rána alebo včasného predpoludnia – spravidla medzi desiatou hodinou predpoludním a druhou hodinou popoludní. 

Ak nepatríte k ranným vtáčatám a zvlášť si v sobotu a nedeľu radi pospíte, víkendový brunch je pre vás skvelou voľbou. Nielenže si s partnerom, rodinou či priateľmi pochutnáte na dobrom jedle a strávite spolu pohodové chvíle, vďaka brunchu nebudete musieť tráviť celý deň v kuchyni a pripravovať extra pre všetkých raňajky, desiatu a obed. 

Tipy, ako pripraviť brunch, aby bol nezabudnuteľný 

Chcete si užiť skvelý domáci brunch? V tom prípade sa naň náležite pripravte a naplánujte si do bodky svoje brunch menu. V ňom by rozhodne nemala chýbať kvalitná káva, ale aj domáce limonády, smoothies, čerstvé šťavy a džúsy. Do prípravy brunchu zahrňte aj sladké a slané jedlá, ktoré budú tak teplé, ako aj studené. 

Zo slaných brunch receptov sú to napríklad omelety, avokádový toast, bagely s lososom, quiche alebo francúzsky toast. A aké sladké pokrmy sú na bruch tie najlepšie? Rozhodne palacinky, lievance, muffiny, croissanty, ale aj ovocné šaláty

Aby ste si brunch doma vychutnali všetkými zmyslami, dajte si tiež záležať na jeho servírovaní. Jednotlivé pokrmy esteticky usporiadajte na veľkom prestretom stole. Jedinečný dojem dosiahnete, keď na servírovanie použijete rôzne veľkosti, tvary a farby tanierov a misiek. Sladké a slané jedlá pritom na stole rozdeľte do oddelených sekcií. Okrem toho na stôl pridajte džbány s nápojmi a, samozrejme, nezabudnite ani na tanieriky, poháre a príbory, aby si každý z vašich stolovníkov mohol naberať a nalievať, na čo má práve chuť. 

Nezabúdajte na najmenších: Nápady na brunch pre deti 

Máte deti? Myslite pri príprave brunchu aj na ne a nachystajte pre ne skvelé detské jedlá. Vaši malí stolovníci budú nadšení napríklad z ovocných špízov, mini páročkov v rožku, minimuffinov alebo minipízz. Prekvapiť ich môžete aj ovsenou kašou s ovocím alebo mini slanými sendvičmi, ktoré môžete navyše vykrojiť napríklad do tvaru srdiečka alebo hviezdičky

Ako pripraviť brunch menu? Pomôže vám tento nákupný zoznam 

Plánujete víkendový brunch? Ešte pred jeho prípravou si nachystajte všetky potrebné suroviny. Aby sme vám ušetrili prácu, skúste sa v obchode s potravinami riadiť týmto nákupným zoznamom, ktorý sme pre vás pripravili: 

pečivo (biele a celozrnné pečivo, chlieb, hriankový chlieb, croissanty) 

vajíčka 

maslo 

ovocné džemy 

rôzne druhy syrov (čedar, eidam, feta, parmezán) 

údeniny (šunka, slanina, klobásky, párky) 

ryby (údený losos, tuniak v konzerve) 

čerstvé ovocie (avokádo, jahody, banány, čučoriedky, maliny, hrozno, kivi, jablká, hrušky, pomaranče, citróny) 

čerstvá zelenina (paradajky, papriky, uhorky, rukola, valeriánka, ľadový šalát, mrkva, cibuľa) 

bylinky (jarná cibuľka, pažítka, petržlenová vňať, bazalka, kôpor) 

orechy a semienka 

nápoje (káva, čaj, džús, sirup) 

Nápady na brunch: Bruško si zaplníte aj týmito teplými pokrmami 

Brunch recepty patria do studenej aj teplej kuchyne. Úžasným pomocníkom, v ktorom si rýchlo a ľahko urobíte na domáci bruch rôzne druhy teplých jedál, je teplovzdušná fritéza Easy Fry & Grill 2 v 1 od Tefalu. Môžete si v nej k brunchu pripraviť nielen chrumkavé a dozlatista vyprážané pochúťky na minime tuku (alebo celkom bez neho). Táto teplovzdušná fritéza funguje aj ako alternatíva klasickej rúry – môže sa navyše pochváliť rýchlejšími výsledkami a nižšou spotrebou energie. S ktorými brunch receptami vám teda teplovzdušná fritéza Easy Fry & Grill 2 v 1 od Tefalu rozhodne pomôže?   

Nechajte sa inšpirovať receptami v aplikácii My Tefal 

S teplovzdušnými fritézami Easy Fry & Grill môžete využívať našu bezplatnú aplikáciu My Tefal. Nájdete v nej nielen recepty, ktoré vás prevedú krok za krokom, ale aj mnoho ďalších funkcií, ako je napr. tvorba nákupných zoznamov, plánovanie vášho menu v kalendári alebo funkcia „V mojej chladničke“, vďaka ktorej môžete hľadať recepty podľa ingrediencií, ktoré máte práve doma. 

Horúce sendviče s tuniakom

Rýchle bagely

Grilovaný taliansky sendvič

Cuketové muffiny s dvojitou čokoládou

Pamätajte, že brunch nie je iba o jedle, ale aj o spoločne strávenom čase s ľuďmi, ktorých máte radi. Dúfame preto, že ste sa inšpirovali našimi tipmi a že si aj s ich využitím vyčaríte nezabudnuteľný domáci brunch, ktorý budete chcieť opakovať zas a znovu. 

Odporučené produkty

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko