• Rady & Tipy
  • 6.4.2023

Vyskúšajte tradičné recepty a varenie na Veľkú noc

5 (1x)
Vyskúšajte tradičné recepty a varenie na Veľkú noc.png

Pripravte si tradičné veľkonočné recepty. S praktickým riadom TEFAL UNLIMITED zistíte, že to ide skoro samo a pochutí si celá rodina. Máme pre vás slané aj sladké recepty na Veľkú noc, ktoré by rozhodne nemali chýbať na vašom sviatočne prestretom stole.

Varenie na Veľkú noc: Aké sú tradície v jednotlivé dni?

V tuzemsku sa už po generácie viaže k Veľkej noci hneď niekoľko tradičných receptov. Varenie na Veľkú noc má totiž potešiť nielen chuťové bunky, ale skrýva sa v ňom aj symbolický význam jednotlivých pokrmov alebo spojitosť s ľudovými zvykmi, tradíciami a poverami.

Veľká noc je na Slovensku skrátka veľmi významným sviatkom, s ktorým súvisia aj konkrétne veľkonočné recepty. Tradičné varenie na Veľkú noc má spojitosť priamo s jednotlivými dňami tohto významného obdobia. Aké tradičné pokrmy si teda môžete v konkrétne dni Veľkej noci doma uvariť?

Škaredá streda: Upečte si judáše a pripravte škaredé jedlo

Čo si doma pripraviť na Škaredú stredu? Jednoznačne si upečte judáše. Toto tradičné sladké kysnuté pečivo, ktoré svojím tvarom pripomína slučku, na ktorej sa obesil Judáš, patrí k najobľúbenejším sladkým receptom na Veľkú noc. Aj keď sa judáše pečú už na Škaredú stredu, jesť by ste ich mali až na Zelený štvrtok.

Na Škaredú stredu by ste si mali tiež pochutnať na tzv. škaredom jedle. Ideálne sú napríklad roztrhané palacinky alebo roztrhané zemiakové placky, ktoré na prvý pohľad vyzerajú, akoby sa nepodarili. Sladkým receptom na Veľkú noc určeným priamo na prípravu na Škaredú stredu boli pre našich predkov aj trhance. Ide o sladké placky pripravené z hladkej múky, vajec, mlieka, cukru, hrozienok a orechov, ktoré sa na panvici po osmažení na masle roztrhajú.

Zelený štvrtok: Na Veľkú noc si dajte varený bôčik so špenátom

Veľkonočná tradícia hovorí, že na Zelený štvrtok by ste si mali dať niečo zelené. Práve preto si na obed doprajte varený bôčik so špenátom a zemiakovou knedľou. Zájsť si môžete aj sami, s partnerom, priateľmi alebo kolegami na čapované zelené pivo.

Podľa veľkonočnej povery by ste si tiež mali dať na Zelený štvrtok hneď ráno upečených judášov. Naši predkovia verili tomu, že tento zvyk vás ochráni pred zdravotnými problémami a zaistí vám pevné zdravie.

Na Veľký piatok sa postite a dajte si bezmäsité jedlo

Veľký piatok predstavuje v období Veľkej noci veľmi špecifický deň. Ľudová povera hovorí, že v tento deň je zakázané piecť, pretože by to inak prinieslo do domácnosti nešťastie. Naši predkovia tiež držali na Veľký piatok prísny pôst a jedli kapustové, strukovinové alebo zemiakové jedlá. Obľúbené boli napríklad škubánky s makom, sladké knedle so sušeným ovocím alebo staročeské ušelo z krupice, vajec, cukru a škorice, na ktoré sa v súčasnosti pozerajú ako na retro veľkonočný recept.

Aj v súčasnej dobe je Veľký piatok pôstnym dňom. Na Veľký piatok si tak môžete s prehľadom pripraviť najlepšie bezmäsité a diétne recepty na Veľkú noc.

Biela sobota patrí mazancu, veľkonočnému barančeku i veľkonočnej plnke

Na Bielu sobotu si môžete s ohľadom na ľudové tradície upiecť mazanec z kysnutého cesta alebo veľkonočného barančeka z kysnutého cesta, na ktorých si následne pochutnáte na Veľkonočnú nedeľu. Biela sobota predstavuje začiatok hodovania, a tak si v tento deň upečte veľkonočnú plnku.

Veľkonočnú nedeľu prevonia jahňacia pečienka

Veľkonočná nedeľa nie je obyčajnou nedeľou. V tento sviatočný deň vám to bude v kuchyni voňať tradičnými veľkonočnými receptami. Na obed si pripravte mäsový vývar a ako hlavný chod zvoľte jahňacie, teľacie či kozľacie mäso. Takú jahňaciu pečienku podávajte najlepšie s pečenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Veľkonočný pondelok prináša množstvo dobrôt

Aj na Veľkonočný pondelok si pripravte veľa dobrôt. A to nielen pre svoju rodinu, počítajte s tým, že by ste mali náležite pohostiť aj šibačov. Pripravte jednohubky a chlebíčky, upečte kysnuté buchty a nezabudnite na sviatočný obed. A to najlepšie v podobe veľkonočnej pečienky s veľkonočnou plnkou, kapustou a knedľou. Ako prílohu môžete zvoliť aj skoré zemiaky.

Veľká noc 2023: Recepty, ktoré nesmú chýbať na žiadnej sviatočnej tabuli

Čo variť na Veľkú noc? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov na bezmäsité recepty, recepty z mäsa i sladké recepty, vďaka ktorým bude vaša tohtoročná Veľká noc dokonalá. Ako by teda malo tradičné varenie na Veľkú noc vyzerať?

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko