• Rady & Tipy
  • 25.6.2021

Šéfkuchár Tefal varí - Letné recepty - Súťaž #TefalLetneMenu

TE letni menu tefal_blog_1200x675 SK.jpg

Leto a prázdniny sú ako stvorené k vonkajším radovánkam s priateľmi a rodinou pri dobrom jedle. Grilovacia sezóna je v plnom prúde a z každej záhrady alebo balkóna sa začne šíriť opojná vôňa grilovaného mäsa alebo zeleniny. Poďme sa pozrieť, čo všetko môžeme grilovať a ako pripraviť dokonalú záhradné párty plnou chutí a vôní.

Základné pravidlo grilovania znie: 

 Ak chcete zažiť naozajstný gurmánsky zážitok, musíte vybrať skutočne kvalitné suroviny. A skutočne kvalitný gril! 
Mäso nikdy pred grilovaním nesoľte a to isté platí aj pre zeleninu. Zelenina sa pre zmenu griluje na sucho a až následne ju môžete potrieť marinádou, ktorú vyčarujete z čerstvých bylín, korenia a panenského olivového oleja. 
V obľube začínajú byť aj grilované syry. Z tých sú najvhodnejšie tie, ktoré sú na to určené, napríklad s plesňou na povrchu, napríklad camembert alebo hermelín, pretože pri úprave na grile nevytečú. 
Sladkou bodkou je grilované ovocie. Skvelé sú na grile banány, jablká, hrušky, broskyne alebo marhule, ale s príslušenstvom ku grilu vyčarujete aj skvelý čokoládový alebo ovocný koláč. 
A na záver si pripravte špeciálny nápoj ovoňaný letom a slnkom. To, a ďalšie odborné tipy, sme si pre vás pripravili s našimi odborníkmi!

Odporúčania výživového poradcu Petra Havlíčka:

„Leto je v plnom prúde a všeobecne pre nás všetkých nastáva obdobie, keď začíname všetci grilovať, a grilujeme čokoľvek a na čomkoľvek. Jedlo na grile môžeme pripraviť veľmi správne, chutne a zdravo, ale zároveň ho môžeme aj pokaziť. Príprava jedla na klasickom grile s ohniskom, kedy používame drevené uhlie alebo brikety má obrovský pôvab, a to nielen svojou romantikou, ale aj chuťovým zážitkom. Je potrebné však myslieť na to, že pri tomto spôsobe grilovania, kedy je potravina v priamom v kontakte s ohňom a žiarou, môže vznikať celá rada zdravotne rizikových zlúčenín, ktoré patria do skupiny karcinogénnych. Preto musíme starostlivo voliť nielen suroviny, ktoré budeme grilovať, ale aj ich úpravu. Tučné mäso a olejové marinády sú pre tento spôsob grilovania úplne nevhodné. Naopak, s inteligentnými kontaktnými grilmi si môžeme dovoliť podstatne viac, či už pri grilovaní mäsa marinovaného v oleji s korením alebo bylinkami, tučnejšieho mäsa, rýb alebo zeleniny. Výhoda kontaktných grilov spočíva v tom, že si stačí vybrať, aký typ potraviny budeme grilovať a potom si už len strážiť do akého stupňa chceme danú potravinu opiecť, a to všetko samozrejme bez rizika pripálenia a tým aj tvorby karcinogénnych látok," hovorí výživový špecialista Petr Havlíček.

Deň s Tefalom @miriam.kalisova

„Každé ráno po prebudení sa nezaobídem bez svojho harmančekového čaju a po ňom ma vždy čaká odviezť Miušku do školy. Potom si dám veľké raňajky a hurá na prechádzku...snažím sa čo najviac chodiť pešo ... niečo upratať doma a pred pripraviť si obed. Každý deň mám až do večera veľmi naponáhlo, a tak sa snažím sebe aj Miuške dopriať ľahké a zdravé jedlo a správny pitný režim."

Letné menu podľa Martina Kolníka

Syrový chlieb vo vajci s bryndzovou penou a slaninou, grilovaná zelenina

Grilovaná panenka, hliva ustricová (na grile), grilovaná sezónna zelenina, bylinkový olej 

Čokoládový brownie s orechmi, pomarančové mascarpone, sušené ovocie, biela čokoláda 

 
*******************************

SÚŤAŽ #TefalLetneMenu

Môžete sa tiež zapojiť do letnej instagramové SÚŤAŽE #TefalLetniMenu o kontaktný gril Optigrill Elite.
Ak chcete skúsiť svoje šťastie, stačí uvariť, vyfotiť a postnout letné jedlo s hashtag #TefalLetneMenu na váš Instagram a označiť @tefalsk
Súťažiť môžete do 15 augusta.
*******************************

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko