Vanilkové makrónky s mušelínovým krémom pre začiatočníkov - recept pre Masterchef Grande QB813
Počet osôb
25
Náročnosť
náročný
Príprava
30 min
Varenie
44 min
Suroviny
Na prípravu makrónek:
200 g práškového cukru
200 g mletých mandlí
2 × 80 g bielkov
200 g krupicového cukru
7,5 cl vody
½ vanilkového struku
Na mušelínový krém:
50 cl mlieka
6 žĺtkov
125 g cukru
100 g masla
20 g múky
30 g kukuričnej múky
½ vanilkového struku
BUDETE POTREBOVAŤ:
misu, metlu na šľahanie POSTUP:
Príprava škrupiniek:
200 g práškového cukru a 200 g mletých mandlí zmiešajte v kuchynskom robote. Táto zmes sa nazýva „tant pour tant“. Presypte „tant pour tant“ do ďalšej misy a potom odložte nabok. Vodu a krupicový cukor v hrnci priveďte do varu bez miešania; pomocou teplomera skontrolujte teplotu sirupu, ktorá by nemala prekročiť 115 °C. K nerezovej mise pripevnite metlu na šľahanie a šľahajte 80 g vaječných bielkov pri rýchlosti 6, kým sa nevytvoria tuhé špice. Keď teplota sirupu dosiahne 105 °C, rýchlosť zvýšte na maximum. Sirup prestaňte variť, keď dosiahne 115 °C, a vylejte ho tenkým prameňom na tuhý bielok v nerezovej miske. Túto zmes ďalej šľahajte po dobu 6 minút, aby výsledná pena trochu vychladla. Pridajte zvyšný nerozšľahaný sneh z bielkov (80 g) do zmesi „tant pour tant“, ktorú ste odložili, a vymiešajte dohladka. Vanilkový struk rozkrojte na polovicu, z jednej polovice vyškrabte semiačka a pridajte ich k tejto zmesi. Asi tretinu peny pomocou pružnej špachtle zmiešajte s marcipánom, aby ste ho trochu uvoľnili, a zvyšok peny pridajte pri „makarónovaní“. To znamená, že to spolu zmiešate pomocou špachtle a zdvíhate zdola nahor asi 1 minútu. Túto zmes vložte do 8 mm zdobiaceho vrecka. Plech vysteľte papierom na pečenie. Pomocou zdobiaceho vrecka vytvorte zo zmesi malé a rovnaké guľky veľkosti orecha, rovnomerne rozmiestnené na plechu. Jemne poklepte na spodnú stranu plechu a nechajte asi 30 minút sušiť pri izbovej teplote. Rúru predhrejte na 150 °C. Pečte 14 minút a potom papier na pečenie položte na navlhčenú pracovnú dosku, aby sa škrupinky dali ľahšie odstrániť.
Pripravte si vanilkový mušelínový krém:
Mlieko ohrejte na miernom ohni a pridajte semienka vanilky z druhej polovice vanilkového struku. V nerezovej mise metličkou na šľahanie šľahajte vaječné žĺtky s cukrom 2 minúty pri maximálnej rýchlosti, potom pridajte múku a kukuričnú múku a znova šľahajte 1 minútu pri rýchlosti 4. Zmes zalejte horúcim mliekom, miešajte ručným šľahačom a za stáleho miešania varte 3-4 minúty na miernom ohni, kým krém nezhustne. Odstavte z ohňa a primiešajte na kocky nakrájané maslo. Nalejte krém do vzduchotesnej nádoby a vložte do chladničky najmenej na 1 hodinu a 30 minút.
Zostavenie:
Naplňte 8mm zdobiace vrecko vanilkovým mušelínovým krémom a naplňte polovicu škrupiniek. Zostavte makaróny so zvyšnými škrupinkami a uložteich do vzduchotesnej nádoby.
Tip: Vanilku môžete nahradiť malinovým želé a do zmesi makrónkových škrupiniek pridať ružový potravinársky farbiaci gél.
Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Používaním navigácie na tejto webovej stránke súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám umožňujú merať návštevnosť našej stránky, navrhovať vám obsah a reklamy prispôsobené vašim oblastiam záujmu a zdieľať informácie so sociálnymi sieťami.