• Dezerty
  • 9.7.2024

Revani (grécky krupicový koláč) - Teplovzdušná fritéza EASY FRY & STEAM FW201

pp Revani (Řecký krupicový koláč).jpg
Počet osob
Počet osôb
4
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
20 min
Varenie
Varenie
40 min

Suroviny

  • 450 g práškového cukru
  • 45 cl vody
  • 0,5 citróna (šťava a kôra)
  • 1 škoricová tyčinka
  • 1 polievková lyžica tekutého medu
  • 4 vajcia
  • 110 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička tekutého vanilkového extraktu
  • 125 g rozpusteného masla
  • 100 g jemnej krupice
  • 100 g múky
  • 10 g prášku do pečiva (približne 1 polievková lyžica)
  • 0,5 citróna (kôra)
  • 80 g drvených pistácií

KROK 1Začnite prípravou sirupu, aby mal čas vychladnúť. V hrnci zmiešajte vodu s cukrom, potom pridajte citrónovú kôru, škoricu a med. Priveďte do varu, znížte teplotu a slabo varte 10 minút. Vyberte z formy a nechajte vychladnúť na mriežke.

KROK 2Pomocou kuchynského robota so šľahacím nadstavcom alebo elektrického mixéra šľahajte vajcia s cukrom približne 5 minút. Zmes by mala byť biela, spenená, vzdušná a ľahká.

KROK 3Za stáleho šľahania postupne pridávajte rozpustené maslo (nie príliš horúce) a tekutú vanilku.

KROK 4Do nádoby preosejte jemnú krupicu, múku a prášok do pečiva. Dobre premiešajte. Pomocou stierky ich opatrne pridajte do zmesi vajec a cukru. Mali by ste získať hladké cesto.

KROK 5Formu na pečenie s priemerom 18 cm vymažte maslom a nalejte do nej cesto.

KROK 6Vložte formu do spotrebiča Easy Fry vybaveného plechom. Začnite piecť.

KROK 7Skontrolujte špičkou noža. Mal by zostať suchý. Teplý koláč rovnomerne polejte vychladnutým sirupom, pričom dbajte na to, aby sa dobre vsiakol. Nechajte koláč nasiaknuť sirupom a úplne vychladnúť.

KROK 8Pred podávaním ozdobte rozdrvenými pistáciami.

TIP: Revani je v Grécku veľmi obľúbený krupicový koláč. Namiesto citrónu ho môžete ochutiť ružovou vodou alebo vodou z pomarančových kvetov. Podobne môžete pistácie nahradiť mandľami, vlašskými orechmi alebo kokosom. Ak chcete koláču dodať jedinečnú chuť, pridajte mastichu. Grécka masticha je prírodná aromatická živica získavaná zo stromu Pistacia lentiscus, ktorý sa pestuje najmä na ostrove Chios. Masticha je cenená pre svoju charakteristickú borovicovú vôňu.

Recept nájdete v aplikácii My Tefal

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko