• Dezerty
  • 9.7.2024

Revani (grécky krupicový koláč) - Tefal Ingenio 2024

pp Revani (Řecký krupicový koláč).jpg
Počet osob
Počet osôb
8
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
20 min
Varenie
Varenie
20 min

Suroviny

  • 550 g cukru
  • 60 cl vody
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 1 škoricová tyčinka
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 8 vajec
  • 220 g cukru
  • 2 polievkové lyžice vanilkového extraktu
  • 250 g rozpusteného masla
  • 200 g jemnej krupice
  • 200 g múky
  • 20 g prášku do pečiva (približne 2 polievkové lyžice)
  • 1 citrón (kôra)
  • 80 g nahrubo nasekaných pistácií

KROK 1Začnite prípravou sirupu, aby mal čas vychladnúť. V hrnci zmiešajte vodu a cukor. Pridajte citrónovú kôru, škoricu a med. Priveďte do varu, znížte teplotu a slabo varte 10 minút. Vyberte z formy a nechajte vychladnúť na mriežke.

KROK 2Rúru predhrejte na 190 °C.

KROK 3Pomocou kuchynského robota so šľahacím nadstavcom alebo elektrického mixéra šľahajte vajcia a cukor približne 5 minút. Zmes by mala byť biela, spenená, vzdušná a ľahká.

KROK 4Za stáleho šľahania postupne pridávajte rozpustené maslo (nie príliš horúce) a vanilku.

KROK 5Do misky preosejte jemnú krupicu, múku a prášok do pečiva. Dobre premiešajte. Pomocou stierky ich opatrne pridajte do zmesi vajec a cukru. Zmes by mala byť hladká.

KROK 6Panvicu s priemerom 28 cm vymažte maslom a nalejte do nej cesto. Panvicu vložte do rúry a odoberte rukoväť Ingenio. Pečte 20 minút. Skontrolujte špičkou noža. Mal by zostať suchý.

KROK 7Horúci koláč rovnomerne polejte vychladnutým sirupom, pričom dbajte na to, aby sa dobre vsiakol. Nechajte koláč nasiaknuť sirupom a úplne vychladnúť.

KROK 8Pred podávaním ozdobte nasekanými pistáciami.

TIP: Revani je v Grécku veľmi obľúbený krupicový koláč. Namiesto citrónu ho môžete ochutiť ružovou vodou alebo vodou z pomarančových kvetov. Podobne môžete pistácie nahradiť mandľami, vlašskými orechmi alebo kokosom. Ak chcete koláču dodať jedinečnú chuť, pridajte mastichu. Grécka masticha je prírodná aromatická živica získavaná zo stromu Pistacia lentiscus, ktorý sa pestuje najmä na ostrove Chios. Masticha je cenená pre svoju charakteristickú, mierne borovicovú vôňu.

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko