KROK 1: Vodu zohrejte v mikrovlnnej rúre na teplotu 38 °C až 40 °C. Dávajte pozor, aby voda nebola príliš horúca, pretože by sa tým zničili kvasinky a kvások by nevykysol. Droždie nechajte rehydratovať vo vode a pridajte 1 polievkovú lyžicu cukru. Premiešajte metličkou. Nechajte 5 minút odstáť. Droždie musí byť rozpustené.
KROK 2: Do veľkej nádoby rozbite vajcia. Pridajte mlieko, kondenzované mlieko, zvyšný cukor, roztopené maslo a soľ. Dobre premiešajte.
KROK 3: Do zmesi vajec a mlieka pridajte droždie. Postupne pridávajte múku, kým nevznikne hladké cesto.
KROK 4: Cesto hneťte, kým nie je hladké a pružné. Cesto nechajte odpočívať v zakrytej nádobe na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
KROK 5: Pomocou cukrárskeho vrecka tvarujte malé guľôčky na podložke vystlanej papierom na pečenie. Rozmiestnite ich v dostatočnom odstupe.
KROK 6: Spustite proces smaženia.
KROK 7: Ak chcete, pripravte niekoľko dávok.
KROK 8: Portugalské šišky smažte dozlatista. Dávajte pozor, aby sa nespálili. Posypte práškovým cukrom a podávajte horúce.
TIP: Malassadas sa môžu podávať teplé alebo pri izbovej teplote a prílohy si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií alebo príležitosti. Môžete si ich vychutnať aj len tak, jednoducho posypané práškovým cukrom alebo škoricou. Malassadas sa môže podávať s čokoládovou omáčkou, karamelovou omáčkou alebo zmrzlinou.