• Dezerty
  • 17.2.2025

Poľské fašiangové šišky (Pączki) - Teplovzdušná fritéza EASY FRY & STEAM FW201

Polské masopustní koblihy (Pączki).jpg
Počet osob
Počet osôb
6
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
20 min
Varenie
Varenie
8 min

Suroviny

  • 500 g hladkej múky
  • 1 vrecúško sušeného droždia (približne 10 g)
  • 2 vajcia
  • 25 cl teplého mlieka
  • 90 g cukru
  • 50 g roztopeného masla
  • 1 citrón (kôra)
  • Trochu silného alkoholu (voliteľné)
  • 1 štipka soli
  • 200 g jablkového pyré
  • Práškový cukor

KROK 1: Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre na 38 °C až 40 °C. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože by sa zničili kvasinky a kvások by nevykysol. Droždie nechajte rehydratovať v mlieku a pridajte 1 polievkovú lyžicu cukru. Premiešajte metličkou. Nechajte 10 minút odstáť. Droždie musí byť rozpustené.

KROK 2: Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Uprostred zmesi urobte jamku a pridajte vajce, zvyšný cukor, roztopené maslo, citrónovú kôru, silný alkohol (ak používate) a zmes droždia.

KROK 3: Postupne lyžicou primiešavajte zvyšné teplé mlieko, kým sa nezačne tvoriť cesto, a potom ho ručne alebo v kuchynskom robote mieste, kým nebude hladké a pružné. Cesto by malo zostať lepkavé.

KROK 4: Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 až 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

KROK 5: Keď cesto vykysne, krátkym hnetením ho vyklopte. Potom cesto na ľahko pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm.

KROK 6: Pomocou formičky na sušienky alebo pohára vykrojte kruhy. Na každé koliesko rozotrite lyžicu jablkového pyré a prikryte druhým kolieskom. Šišky dobre uzavrite prstami.

KROK 7: Šišky opatrne poukladajte do nádoby, dbajte na to, aby ste ich neukladali na seba, a nechajte medzi nimi dostatočný priestor, aby sa rovnomerne smažili.

KROK 8: Spustite proces smaženia.

KROK 9: V polovici smaženia šišky obráťte.

KROK 10: Po usmažení šišky vyberte a nechajte mierne vychladnúť na mriežke.

KROK 11: Teplé šišky pred podávaním posypte práškovým cukrom.

TIP: Poľské fašiangové šišky, známe ako „Pączki“, sú tradičnou pochúťkou pochádzajúcou zo stredoveku, ktorá sa pôvodne pripravovala tak, aby sa pred pôstom spotrebovali zvyšky surovín.

Recept nájdete v aplikácii My Tefal

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko