Narodeninová torta s jahodovým krémom a marcipánom - recept pre Masterchef Grande QB813
4 (2x)
Počet osôb
12
Náročnosť
stredne náročný
Príprava
37 min
Varenie
262 min
Suroviny
Na piškótový korpus:
4 vajcia
125 g krupicového cukru
125 g múky
Mušelínový krém:
½ l mlieka
250 g cukru
4 vajcia
70 g múky
250 g zmäknutého masla
1 vanilkový struk
40 g višňového koňaku *
500 g jahôd
kruhová tortová forma
marcipán
moučkový cukor
BUDETE POTREBOVAŤ:
misu a metlu na šľahanie POSTUP:
Príprava piškótového základu:
Rúru predhrejte na 210 °C. V nerezovej mise s nasadenou metlou šľahajte vajcia a cukor pri maximálnej rýchlosti po dobu 5 minút, kým vám nevznikne biela zmes. Vypnite spotrebič a pridajte preosiatu múku, ktorú pomocou špachtle zamiešavajte od dna misky nahor. Plech na pečenie 40 x 30 cm vyložte papierom na pečenie. Zmes vylejte na vyložený plech a stierkou uhlaďte, potom pečte 7 minút. Nechajte vychladnúť a pomocou tortového kruhu vykrojte 2 rovnaké piškótové kruhy.
Príprava mušelinového krému:
Vanilkový struk prekrojte na polovicu a vyškrabte vanilkové semiačka. Nalejte mlieko do hrnca a pridajte 125 g cukru a vanilkové semiačka. Priveďte do varu. Medzitým, dajte 125 g cukru a vajcia do nerezovej misy, pripevnite metlu na šľahanie a šľahajte 2 minúty pri maximálnej rýchlosti. Pridajte múku a znovu miešajte 30 sekúnd pri rýchlosti 4. Nalejte ¼ vriaceho mlieka na vajcia a miešajte 30 sekúnd pri rýchlosti 2. Túto zmes nalejte do hrnca so zvyškom mlieka a za stáleho ručného šľahania zahrievajte na strednom plameni, kým nevznikne hustý krém. Keď krém zhustne, nalejte ho do misy, zakryte ho potravinovou fóliou a nechajte 1 hodinu vychladnúť na izbovú teplotu. Nerezovú misu umyte a osušte. Vylejte do nej smotanu, ktorú ste mali odloženú a šľahajte pri rýchlosti 6. Po 1 minúte znížte rýchlosť 3 a postupne pridávajte zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Pokračujte v šľahaní po dobu 30 sekúnd, kým sa nevytvorí hladká zmes. Pridajte višňový koňak a miešajte 30 sekúnd pri rýchlosti 6.
Zostavenie:
Kovový tortový kruh vyložte papierom na pečenie. Vložte 1 z 2 piškótových základov na spodok tortového kruhu a druhý odložte nabok. Ten bude tvoriť vrch torty. Jahody rozkrojte na polovicu a poukladajte po obvode kruhu tak, aby prekrojená strana smerovala von. Tretinu krému vložte dovnútra tortového kruhu a dobre rozotrite. Pridajte nasekané jahody a potom na vrch naneste tenkú vrstvu krému. Dokončite uložením druhého piškótového kruhu na vrch jahodového krému. Jahodovú krémovú tortu zakryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 24 hodín. Krémovú tortu vyberte z chladničky 30 minút pred podávaním, aby ste dokončili zdobenie. Na dozdobenie rozvaľkajte marcipán na pracovnej doske, najlepšie poprášenej práškovým cukrom. Z marcipánu vykrojte kruh rovnakej veľkosti ako je tortový kruh a položte ho na jahodový koláč s krémom.
Tip: svoju jahodovú krémovú tortu ozdobte niekoľkými jahodami.
Dobrú chuť!
* Užívanie alkoholu môže vážne poškodiť vaše zdravie - pite zodpovedne
Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Používaním navigácie na tejto webovej stránke súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám umožňujú merať návštevnosť našej stránky, navrhovať vám obsah a reklamy prispôsobené vašim oblastiam záujmu a zdieľať informácie so sociálnymi sieťami.