• Dezerty
  • 18.12.2023

Maďarská maková roláda (Beigli) - Kuchynský robot Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838

hungarian poppy roll beigli.jpg
Počet osob
Počet osôb
6
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
25 min
Varenie
Varenie
25 min

Suroviny

  • 10 cl mlieka
  • 25 g práškového cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky sušeného pekárskeho droždia (6 g)
  • 225 g hladkej bielej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 polievkové lyžice neutrálneho oleja
  • 1 vajce
  • 15 g masla
  • 300 g vody
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 vrecúško agar-agaru (2 g)
  • 250 g maku
  • 10 cl mlieka
  • 70 g práškového cukru
  • 70 g hrozienok
  • Kôra z 1 citróna
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu alebo 1 vrecúško vanilkového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 čajová lyžička mlieka
  • 1 štipka práškového cukru
  • 2 citróny
  • 300 g vody
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vrecúško agar-agaru (2 g)

Pripravte si cesto: Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre (38 až 40 °C). Dávajte pozor, aby ste ju príliš nezohriali, mohlo by to ovplyvniť funkciu kvasníc. Droždie znovu hydratujte v malej miske s mliekom a cukrom. Šľahajte. Nechajte 5 minút odpočívať, kým sa droždie nerozpustí.

Do misy mixéra s nadstavcom na hnetenie pridajte múku, soľ, olej a vajcia, potom pridajte vodu, cukor a droždie. Stlačte tlačidlo Štart.

Pomocou špachtle zotrite obsah zo stien misky. Pridajte zmäknuté maslo. Stlačte tlačidlo Štart.

Cesto by malo byť lepkavé. Cesto nechajte v mise, prikryte ho čistou utierkou a nechajte 2 hodiny odpočívať.

Mak nasypte do misky mini sekáčika. Semienka trikrát rozmixujte, aby ste z maku získali múku. V hrnci zohrejte mlieko, cukor, hrozienka, vanilku a kôru do bodu varu. Odstavte hrniec z ohňa a pridajte makovú múku. Miešajte stierkou, aby ste získali pomerne tuhé cesto. Cesto položte na papier na pečenie. Prikryte ďalším listom papiera na pečenie a pomocou valčeka vytvorte štvorec s rozmermi 20x20 cm. Odložte bokom.

Cesto položte na jemne pomúčenú dosku a v strede ho 8-krát preložte, potom ho sformujte do gule. Cesto nechajte 30 minút odpočívať v chladničke a potom ho v strede opäť 6-krát preložte, aby vznikla guľa. Následne ho nechajte 5 minút odpočívať. Pomocou valčeka vytvorte štvorec 22 x 22 cm.

Odstráňte papier na pečenie a na cesto opatrne rozotrite makovú náplň, pričom odstráňte druhý list papiera na pečenie. Cesto zrolujte do tvaru rolády. Preneste na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Jeho veľkosť by sa mala zdvojnásobiť.

Rúru predhrejte na 180 °C.

V malej miske zmiešajte žĺtok, mlieko a cukor. Potom zmes jemne naneste na cesto pomocou štetca na pečivo. Pečte 20 minút. Nechajte vychladnúť na mriežke.

Z citrónov vytlačte šťavu. Citróny nakrájajte ostrým nožom na jemné plátky. Do hrnca pridajte šťavu, plátky citróna a vodu. Varte 20 minút na miernom ohni a priveďte do varu, potom pridajte cukor a agar-agar. Varte 1 minútu. Pomocou tyčového mixéra vytvorte kompótovú konzistenciu. Nechajte vychladnúť v miske v chladničke.

Plátky rolády podávajte s citrónovou marmeládou.

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko