Dno tortovej formy s rozmermi 20 cm x 8 cm x 5 cm vyložte nepriľnavým papierom na pečenie.
V malej miske zmiešajte cukor a agar-agar.
Maliny, citrónovú šťavu a cukrovo-agarózovú zmes dajte do hrnca. Za stáleho miešania varte 1 minútu na miernom ohni. Nechajte vychladnúť a potom nalejte do formy. Nechajte 30 minút chladiť v chladničke.
Do hrnca nasypte cukor a pistácie. Zmes miešajte špachtľou na miernom ohni, kým pekne skaramelizuje. Rýchlo pridajte maslo a premiešajte. Pistácie preložte na papier na pečenie. Nechajte vychladnúť. Niekoľko pistácií si nechajte na ozdobu a zvyšok rozdrvte nožom.
V miske mixéra so šľahacím nadstavcom vyšľahajte smotanu. Stlačte tlačidlo Štart. Smotanu odložte do chladničky. Misku neumývajte.
Oddeľte bielky od žĺtkov.
Žĺtky a cukor vylejte do misky a ihneď premiešajte. Zmes zahrejte vo vodnom kúpeli. Miešajte špachtľou, kým zmes nezapení. Pridajte bielu čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Zmes nalejte do misky mixéra. Stlačte tlačidlo Štart.
Do žĺtkovej zmesi s bielou čokoládou pridajte trochu smotany a jemne premiešajte v miske mixéra so šľahačom. Na záver pridajte zvyšnú smotanu a pistácie. Vyklopte maliny, posypte nimi rozdrvené sušienky a zľahka ich pritlačte.
Vianočné poleno vložte do mrazničky aspoň na 5 hodín.
Smotanu vyšľahajte do tuha. Vyberte vianočné poleno z formy. Pomocou lyžice alebo vrecúška ozdobte poleno krémom, potom pistáciami, malinami a vianočnými ozdobami. Vložte do chladničky. Pred podávaním posypte cukrom.
Odporučené produkty