• Dezerty
  • 15.4.2025

Jednoducho vyprážaná baklava - Teplovzdušná fritéza EASY FRY & STEAM FW201

Baklava v Easy Fry.jpg
Počet osob
Počet osôb
4
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
20 min
Varenie
Varenie
20 min

Suroviny

  • 25 cl vody
  • 200 g cukru
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 0,5 balenia lístkového cesta filo
  • 70 g masla
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • 150 g drvených pistácií

KROK 1Príprava sirupu: v hrnci zmiešajte vodu, cukor a škoricu. Priveďte do varu a varte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridajte 2 alebo 3 kvapky citrónovej šťavy, aby ste zabránili kryštalizácii. Nechajte vychladnúť.

KROK 2Maslo rozpustite v mikrovlnnej rúre a odložte bokom.

KROK 3Rozvaľkajte pláty cesta filo na pracovnej ploche a rozvaľkajte ich do jedného bloku. Potom ho nakrájajte na plátky hrubé ako prst.

KROK 4Plech zľahka potrite olejom a poukladajte naň plátky baklavy. Rozpustené maslo zmiešajte so slnečnicovým olejom a v prípade potreby z neho odstráňte penu. Túto zmes nalejte na plátky baklavy. Začnite piecť.

KROK 5Keď sú baklavy upečené a zlatisté a chrumkavé, jemne ich pokvapkajte vychladnutým sirupom.

KROK 6Posypte rozdrvenými pistáciami a každý kúsok ozdobte lyžicou hustej smotany.

TIP: Okrem pistácií môžete použiť aj mandle alebo pekanové orechy. Pred pokvapkaním horúcej baklavy sirupom ju nechajte vychladnúť, aby si zachovala svoju chrumkavú štruktúru. Baklava sa tradične podáva s kaymakom, hustou a bohatou smotanou, často z byvolieho mlieka, ktorá sa v tureckej a balkánskej kuchyni bežne používa ako príloha k dezertom a pečivu.

Recept nájdete v aplikácii My Tefal

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko