• Rady & Tipy
  • 19.3.2024

Jednoduché a rýchle recepty na zdravé jedlo

5 (1x)
header 141.png

Inšpirujte sa našimi tipmi na rýchle a zdravé recepty. Povieme si, aké suroviny používať, čo sa hodí na ich prípravu a ako postupovať. Jednoduché, rýchle a zdravé recepty vám prídu vhod či už chudnete, žijete zdravo, máte malé deti alebo vás v priebehu dňa tzv. tlačí čas.

Ingrediencie vhodné pre jednoduché a zdravé recepty

Než sa pustíte do prípravy konkrétnych jedál, mali by ste si nachystať tie správne suroviny. Ktoré z nich sa teda hodia na zdravé a rýchle recepty? Z mäsa sú to kuracie prsia bez kože, morka, pstruh, losos alebo tuniak. Pokiaľ patríte k vegetariánom alebo vegánom, výbornou alternatívou mäsa je pre vás napríklad tofu či seitan. V zdravých a rýchlych receptoch nájdu skvelé uplatnenie aj celozrnné cestoviny, quinoa, červená šošovica, cícer, čierna či biela fazuľa, bulgur alebo hrášok.

Pri varení zdravých jedál využijete rastlinné oleje (extra olivový, ľanový, avokádový, ryžový), zeleninu (brokolica, karfiol, avokádo, kaleráb, cuketa, baklažán, paradajka, paprika, zeler, červená repa, pór, mrkva, batáty), použiť môžete aj bylinky a korenie, orechy a semienka a v neposlednom rade rastlinné alternatívy mlieka a smotany.

Na zdravé rýchle recepty nie sú vhodné všetky suroviny

Pokiaľ chcete variť zdravo a rýchlo, počítajte s tým, že to nepôjde naozaj zo všetkých ingrediencií. Ktoré suroviny sa teda nehodia na rýchle varenie? Sú to niektoré druhy strukovín, ktoré musíte vopred dlho namáčať a následne ich dlhšie variť. Vyhnite sa tiež červenému mäsu, ktoré vyžaduje dlhšiu prípravu, aby bolo dostatočne šťavnaté a mäkkučké. V tomto prípade ide najmä o hovädzie, bravčové a jahňacie.

Ak si chcete pripraviť napríklad rýchly recept na obed, nepoužívajte tiež celé kura alebo veľké kusy morčacieho mäsa. Zemiaky, batáty a tvrdú koreňovú zeleninu nakrájajte na malé kúsky, aby ste ich čo najrýchlejšie uvarili.

Rýchle recepty na obed či večeru, ktoré sú zdravé? Ujasnite si, aký je váš cieľ

Chcete si pripraviť lacné a rýchle recepty, ktoré sú skutočne zdravé? V tom prípade si ujasnite, aký je váš cieľ. Ak chcete schudnúť, zamerajte sa na nízkokalorické jedlá, ktoré vás zasýtia a ktoré vám zároveň poskytnú všetky potrebné živiny. Ak je vaším cieľom zdravo jesť, hľadajte recepty, ktoré kombinujú rôznorodé a nutrične bohaté suroviny.

Tí z vás, ktorí majú cez deň veľmi málo času, by mali staviť na zdravé recepty, ktoré si uvaria naozaj rýchlo. Venujte pritom pozornosť zdravým receptom, ktoré využívajú minimálne množstvo surovín a majú jednoduchý postup prípravy. V neposlednom rade jednoduché, rýchle a zdravé jedlá uvítajú aj rodiny s deťmi. Pre nich sú skvelé recepty, ktoré sú nielen zdravé, ale ktoré vyzerajú na tanieri priam lákavo. Tieto pokrmy by mali byť pestrofarebné a na tanieri kreatívne naservírované. Zdravé stravovanie sa tak stane perfektným zážitkom pre celú vašu rodinu.

Zdravé recepty na obed a večeru: Ako ich kombinovať?

Naše telo má v priebehu dňa špecifické potreby. Pokrmy, ktoré sú zdravé na obed, vám preto nemusia sadnúť na večeru. Čo teda zahrnúť do zdravého a rýchleho receptu na obed? Proteíny v podobe kuracieho mäsa, morčacieho mäsa, rýb alebo strukovín. Ďalej zeleninu, zdravé tuky, celozrnné cestoviny, hnedú ryžu alebo quinou.

Na večeru si doprajte naozaj ľahko stráviteľné proteíny, napríklad kuracie prsia bez kože, plátok tresky alebo tofu. Ako príloha je vhodná varená či surová zelenina a taktiež quinoa alebo hnedá ryža. Vo večerných hodinách obmedzte príliš ťažké a mastné jedlá aj pokrmy s vysokým obsahom cukrov. Dajte si pozor aj na príliš neskoré večere. Snažte sa večerať najneskôr dve hodiny pred spaním, aby ste mohli dostatočne vytráviť.

Plánovanie jedálnička a nákupu surovín: Prečo je to výhodné?

Pokiaľ sa chcete pustiť do varenia lacných a rýchlych receptov, ktoré sú zároveň zdravé, oplatí sa vám robiť jedálniček a plánovať dopredu nákupy jednotlivých surovín? Prístup k tejto príprave jedla samozrejme závisí od vašich individuálnych preferencií a životného štýlu, ale je tu hneď niekoľko výhod, prečo sa do toho pustiť.

S vopred naplánovaným jedálničkom budete mať kontrolu na tom, aké pokrmy jete. Vďaka tomu budete môcť lepšie sledovať nutričné ​​hodnoty jednotlivých potravín a zaistíte tak, že pokrmy, ktoré uvaríte, budú vyvážené a bohaté na všetky potrebné živiny.

Pokiaľ sa budete pri nakupovaní v obchode s potravinami riadiť zoznamom konkrétnych surovín, ktoré potrebujete na varenie na nasledujúce dni, vyhnete sa zbytočnému míňaniu peňazí. Keďže budete mať pod kontrolou množstvo potravín, z ktorých budete variť, obmedzíte tiež možné plytvanie jedlom.

Vďaka plánovaniu jedálnička a nákupu potravín podľa zoznamu budete mať tiež pod kontrolou týždenný (či mesačný) rozpočet svojej domácnosti. Predídete tak možným impulzívnym nákupom a zároveň sa budete môcť sústrediť na nákup cenovo dostupných, ale stále kvalitných surovín.

Jednoduché zdravé recepty jednoducho pripravíte v multifunkčnom hrnci Tefal Cook4me Touch

Ako a v čom by ste mali pripravovať zdravé recepty na obed, rýchle recepty na večeru alebo zdravé recepty na chudnutie, aby to išlo ako po masle? Skvelú službu vám v tomto prípade urobí inteligentný multifunkčný hrniec Cook4me Touch od Tefalu, v ktorom zdravo uvaríte naozaj počas chvíľky. A to jedlo až pre šesť osôb.

Inteligentný multifunkčný a tlakový hrniec Cook4me Touch je skutočným odborníkom na zdravé rýchle recepty všetkého druhu, pretože má v sebe zabudovaných celkom 13 všestranných režimov. Vhod vám príde napríklad expresná príprava v tlakovom hrnci, vďaka ktorej uvaríte napríklad hustú zeleninovú polievku alebo zeleninové lečo do desiatich minút. Ďalšie pokrmy pripravíte v hrnci Cook4me Touch do dvadsiatich minút, pretože je v ňom varenie až šesťkrát rýchlejšie ako v klasickom hrnci.

Tefal Cook4me Touch je inteligentný hrniec. Môžete ho teda prepojiť s inteligentnou mobilnou aplikáciou My Tefal, ktorá vám uľahčí každodenné varenie. S využitím tejto aplikácie si môžete vyfiltrovať rýchle a zdravé recepty na obed alebo na večeru, hľadať zdravé recepty podľa ingrediencií, ktoré máte doma, alebo si na mieru zostaviť nákupný zoznam všetkých potrebných ingrediencií.

Ak si vyberiete konkrétny recept, aplikácia My Tefal vás navyše krok za krokom povedie pri varení v inteligentnom hrnci Cook4me Touch, aby ste dosiahli tie najlepšie výsledky. Čo v neposlednom rade oceníte? Táto aplikácia si zapamätá vaše obľúbené recepty a ponúkne vám tak personalizované odporúčania.

Výber správnych surovín, rozplánovanie jedálnička a využitie vhodných pomocníkov, ako je Cook4me Touch od Tefal, vám výrazne uľahčí prípravu zdravých a rýchlych jedál. Dúfame, že ste sa inšpirovali našimi tipmi, vďaka ktorým bude vaše stravovanie zdravšie aj pestrejšie.

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko