• Dezerty
  • 15.4.2025

Cozonac (rumunský veľkonočný chlieb) - Teplovzdušná fritéza EASY FRY & STEAM FW201

Cozonac (rumunský velikonoční chléb).jpg
Počet osob
Počet osôb
4
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
25 min
Varenie
Varenie
58 min

Suroviny

  • 80 g práškového cukru
  • 13 cl mlieka
  • 150 g nadrobno nasekaných vlašských orechov
  • 15 g horkého kakaového prášku
  • 1 pomarančová kôra
  • 6 cl mlieka
  • 3 g sušeného pekárskeho droždia
  • 30 g práškového cukru
  • 260 g múky na pečivo špeciál
  • 3 g soli
  • 2 vajcia
  • 1 pomarančová kôra
  • 1 citrónová kôra
  • 80 g mäkkého masla
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 polievková lyžica mlieka

KROK 1Všetky prísady na plnku nalejte do hrnca. Miešajte a varte na miernom ohni približne 8 minút, alebo kým sa zo zmesi nevytvorí lepkavá hmota. Nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu: zmes ešte viac stuhne.

KROK 2Mlieko zohrejte v mikrovlnnej rúre (38 °C až 40 °C. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože by sa mohli deaktivovať kvasinky). Droždie vložte do malej misky s mliekom a cukrom, aby sa rehydratovalo. Dobre premiešajte. Nechajte 5 minút stáť.

KROK 3Múku, soľ, kôru, vajcia a zmes mlieka, droždia a cukru vysypte do veľkej nádoby. Miesime ručne 3 minúty.

KROK 4Mäkké maslo: vyberte ho z chladničky 1 hodinu predtým alebo ho dajte na 20 sekúnd do mikrovlnnej rúry. Pridajte maslo a asi 2 minúty mieste cesto, aby sa dobre spojilo. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte 2 hodiny odpočívať pri izbovej teplote.

KROK 5Cesto vyberte z nádoby. Na mierne pomúčenej doske cesto preložte, konce vytiahnite smerom k stredu a vytvorte guľu (spolu 10 preložení).

KROK 6Pracovnú plochu a valček si posypte múkou. Cesto rozvaľkajte na veľký obdĺžnik s rozmermi 35x25 cm. Na vrch rozotrite orechovú plnku do výšky asi 0,5 cm od okraja. Obdĺžnik rozvaľkajte na šírku do tvaru veľkej klobásy. Rolku predĺžte na 50 cm a potom ju rozrežte na polovicu. Vezmite dve pramene a uzavrite ich na jednom konci. Potom ich spolu stočte a opatrne ich uložte do okrúhleho tvaru do nepriľnavej tortovej formy s priemerom 17 cm x výškou 7 cm.

KROK 7Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte 1,5 hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

KROK 8Cozonac potrite vaječným žĺtkom zmiešaným s mliekom. Vložte formu do spotrebiča vybaveného plechom. Spustite proces pečenia.

KROK 9Ešte horúce vyklopte a nechajte vychladnúť na mriežke.

TIP: Cozonac je lahodná tradičná brioška z Rumunska, ktorá sa často pripravuje na oslavu Veľkej noci a iných významných sviatkov. Pre ešte chutnejšiu polevu pridajte do plnky pred natretím na cesto štipku škorice a niekoľko sultánok namočených v rume.

Recept nájdete v aplikácii My Tefal

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko