Panvicu s priemerom 26 cm a odnímateľnou rukoväťou vymastite olejom. Odložte bokom.
Rúru predhrejte na 180 °C.
Hrušky umyte, ošúpte a rozpoľte. Odstráňte semienka a nakrájajte ich na tenké plátky. Odložte bokom. Nadrobno nakrájajte čokoládu. Odložte bokom.
Vo veľkej miske zmiešajte preosiaty prášok z lieskových orieškov, strúhaný kokos, kakaový prášok a pohánkovú múku.
Oddeľte bielka od žĺtkov. Pomocou mixéra šľahajte žĺtky s cukrom, medom a vanilkovým extraktom, kým zmes nezbledne a nespení sa. Počas ďalšieho miešania jemne prilievajte olivový olej, aby sa spojil. Vložte ich do veľkej misy a odložte.
Metličku opláchnite a vlejte do misy bielky. Bielka šľahajte, kým nie sú mäkké a krémové.
Pomocou ohybnej stierky jemne vmiešajte tuho vyšľahané bielky do spenenej žĺtkovej zmesi. Jemne premiešajte tak, aby ste zachovali štruktúru peny.
Pridajte zmes prášku z lieskových orieškov, strúhaného kokosu, kakaového prášku a pohánkovej múky a opäť jemne premiešajte.
Koláčové cesto nalejte do vymastenej formy a na vrch úhľadne poukladajte hrušky. Nakoniec posypte nasekanou čokoládou a nasekanými lieskovými orieškami.
Panvicu vložíme do rúry a odstránime odnímateľnú rukoväť. Nechajte koláč piecť 25 minút.
Po dopečení skontrolujte špičkou noža. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Odporučené produkty