• Rady & Tipy
  • 27.7.2022

Zdravé grilovanie bez mäsa nielen pre vegetariánov

sk header 26@2.png

Nedáte dopustiť na grilované pochúťky? Vyskúšajte zdravé grilovanie bez mäsa. Nemusíte byť priamo vegetarián, zelenina a syry na grile majú svoje čaro aj len tak. Inšpirujte sa s nami zdravým grilovaním.

Grilovanie bez mäsa je nielen pre vegetariánov

Chceli by ste si ugrilovať niečo dobré a zároveň zdravé bez mäsa? Máme pre vás tipy na grilovanie pre vegetariánov - tieto pokrmy však budú chutiť tiež milovníkom mäsa. Plnohodnotný hlavný chod totiž na grile pripravíte aj bez použitie hovädzieho, bravčového alebo kuracieho.

Aké pokrmy môžete v tomto prípade konkrétne pripraviť? Zamilujete si hlavne grilovanú zeleninu a syry. Ak ich pred samotným grilovaním vhodne namarinujete či okoreníte, výsledok si nebudete môcť vynachváliť. Ku grilovanej zelenine či syrom si tiež pripravte vhodný a šalát. Stanete sa vďaka tomu kráľom grilovačky, a to aj bez mäsa!

Zelenina na grilovanie? Ktorú vybrať?

Aby vám vyšlo grilovanie pre vegetariánov (a nielen pre nich) na jednotku s hviezdičkou, veľmi záleží na druhu zeleniny, ktorú budete na grile upravovať. Niektorá zelenina je na grilovanie vhodná viac a iná menej. Ktorý grilovaná zelenina je teda najlepšia? 

Z grilu skvelé chutí napríklad cuketa, kukurica, paprika, sladký zemiak, cherry paradajka, baklažán, špargľa, cesnak alebo červená repa. Pýtate sa, na akú teplotu zeleninu grilovať? V prípade priameho grilovanie najlepšie pri vysokej teplote nad 200 stupňov Celzia. 

Aké ďalšie suroviny na grilovanie pre vegetariánov

Keď sa povie grilovanie bez mäsa, nemusíte na grile robiť len zeleninu. Z ďalších bezmäsitých surovín sa rozhodnite napríklad pre šampiňóny, hlivu, syry, z ktorých najlepšie chutí grilovaný hermelín či halloumi. Na grile je tiež skvelé tofu a tempeh.

Tipy, ako upraviť nielen zeleninu pred grilovaním

Ak si chcete naozaj pochutiť, zeleninu či syry, ktoré sa medzi sebou snažíte pri grilovaní kombinovať, neklaďte na gril len tak. Osoľte ich a okoreňte čiernym korením, výnimočnú chuť im môžete dodať tiež pomocou korenín a byliniek. S takou grilovanou zeleninou si skvele rozumie tymián, rozmarín, oregáno, kôpor, bazalka, zázvor alebo cesnak. Z korení na grilovanú zeleninu potom stavte napríklad na chilli alebo kari korenie.

Zeleninu, syry, tofu alebo tempeh môžete pred grilovaním naložiť tiež do marinád, ktorých základom je rastlinný olej (napríklad slnečnicový alebo repkový). Tieto marinády skúste potom ochutiť podľa svojich preferencií. 

Aby bola výsledná chuť grilovanej vegetariánskej pochúťky dokonalá, zabalte pripravovaný pokrm pred grilovaním do olejom ľahko potretého alobalu. Chute jednotlivých surovín sa navzájom prepoja. Správne ochutená a nakombinovaná zelenina v alobale tak bude bezkonkurenčná. 

Grilovanie: Recepty bez mäsa

Hľadáte inšpiráciu na grilované recepty bez mäsa? Pripraviť si ich môžete celý rad. Veľmi obľúbené sú napríklad plnené papriky bez mäsa na grilovanie, plnená grilovaná cuketa bez mäsa alebo grilovaný hermelín. Tieto vegetariánske grilované recepty vás dostanú, aj keď ste “mäsožrút”. Ako teda na ich prípravu?

Automatické recepty bez mäsa

Radi by ste si pochutili na bezmäsitom pokrme, ale neveríte si v grilovaní? Nezúfajte! Tefal Optigrill Elite XL má vstavané programy, ktoré pokrm postrážia za vás. Senzor sám spočíta hrúbku a automaticky upraví dĺžku programu, následne stačí počkať a pokrm vytiahnuť po dosiahnutí požadovanej úrovne prepečenia. Nech už máte chuť na grilované zemiaky, papriku, paradajku, baklažán alebo cuketu, s Optigrillom Elite XL bude grilovanie hračka aj doma v kuchyni.  

Plnené papriky bez mäsa na grilovanie

Grilovaný hermelín - recept pre kontaktný gril Tefal Optigrill Elite

Grilovaná cuketa bez mäsa - recept pre elektrický gril Tefal Optigrill Elite

Čo ak sa pokazí počasie a aj tak chcete grilovať? Máme pre vás alternatívu

Plánujete, že sa pustíte do grilovanie bez mäsa, ale pokazilo sa počasie. Čo teraz? Svojich grilovaných pochútiek sa určite nemusíte vzdať. Za každého počasia - vo vetre, daždi aj v zime - môžete grilovať na domácom grile Tefal Optigrill Elite

Ak začne napríklad počas grilovania pršať, stačí jednoducho elektrický gril Optigrill Elite od Tefalu preniesť napríklad do kuchyne, zapojiť ho znovu do elektriny a dokončiť grilovanie pod strechou. Grilovanie za nepriaznivého počasia si môžete vďaka tomuto šikovnému domácemu grilu užiť tiež v garáži, pod pergolou alebo na zakrytom balkóne. 

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko