• Rady & Tipy
  • 7.10.2022

Jednoduché varenie a recepty “čo dom dal”

thumbnail 36@2 kopie.jpg

Využite už nakúpené ingrediencie na maximum a neplytvajte. Poradíme vám pár osvedčených tipov, ako elegantne spracovať zvyšky do nových receptov. Ako teda zužitkovať napríklad zvyšné zemiaky, cestoviny alebo mäso? Inšpirujte sa u nás!

Varenie zo zvyškov: Aké ingrediencie využiť?

Povedzte stop plytvaniu. Tepelne upravené potraviny, ktoré vám zostanú od obeda alebo večere, sa pokúste ešte raz zapracovať do chutného pokrmu. Tohto prístupu sa rozhodne nemusíte báť. Varenie zo zvyškov totiž šetrí vašu peňaženku a predchádza plytvaniu. Ak k nemu navyše správne pristúpite, recepty zo zvyškov môžu byť tiež nesmierne chutné.

Zaujíma vás, akým spôsobom variť zo zvyškov a aké suroviny sú na to vhodné? Pripraviť si môžete napríklad recepty zo zvyškov vareného mäsa, varenej ryže, varených zemiakov, cestovín, knedlí alebo varenej kapusty. Heslo “Zachráň jedlo v kuchyni” môže mať aj sezónny charakter. V kuchyni tak môžete využiť zvyšky z grilovania, zvyšnú sezónnu zeleninu, ale aj zvyšné vianočné pečivo, ktoré už nikto nechce jesť.

Recepty zo zvyškov mäsa

Hľadáte recepty zo zvyškov kuracieho mäsa, bravčového mäsa alebo recepty zo zvyškov grilovania? Zo zvyšného mäsa si skúste vytvoriť napríklad rýchle rizoto. Zvyšné kuracie mäso chutí napríklad v kombinácii s brokolicou a syrovou omáčkou aj v zapečených cestovinách. Ak vám zostalo bravčové mäso v pekáčiku alebo sa obzeráte po receptoch zo zvyškov grilovania, môžete si urobiť aj paštétu alebo pikantnú nátierku.

Recepty zo zvyšku varenej ryže

Hovoríte si, čo so zvyšnou ryžou? Pokiaľ vám zostala varená ryža od obeda alebo od večere, rýchlo a jednoducho z nej vykúzlite hneď niekoľko slaných a sladkých receptov. Aké recepty zo zvyšku varenej ryže si môžete teda pripraviť?

Napríklad jednoduchú ryžovú kašu, ryžové placky nasladko či naslano, studený zeleninový šalát s ryžou, pečené papriky plnené ryžovou zmesou alebo tzv. ošizené rizoto. Ako si ošizené rizoto pripraviť? Zvyšnú ryžu ohrejte a primiešajte do nej obsah plechovky kvalitného morčacieho mäsa vo vlastnej šťave, sterilizovaný hrášok a kapiu. Hotové rizoto osoľte, okoreňte a podávajte zdobené strúhaným syrom.

Čo zo zvyšku varených zemiakov

Neviete, čo urobiť so zvyšnými varenými zemiakmi? Pripravte si z nich niekoľko chutných receptov. A to napríklad zemiakový šalát, krokety, zemiakové placky, zemiakovú pizzu, zemiakové šišky s cukrom, makom a maslom alebo napríklad zemiakovú omeletu.

Taká zemiaková omeleta je skutočná lahôdka! Stačí orestovať na panvici nadrobno nakrájanú cibuľu, kúsky slaniny a pridať k nim zvyšné zemiaky nastrúhané nahrubo. Po pár minútach túto zmes rovnomerne zalejte rozšľahaným vajcom a podľa chuti osoľte. Panvicu s omeletou prekryte pokrievkou a počkajte, kým bude omeleta úplne hotová. Následne túto dobrotu podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou a zeleninovou oblohou.

Recepty zo zvyškov cestovín i zvyškov syra

Zostali vám varené cestoviny a hovoríte si, že je veľká škoda ich vyhodiť? Zúžitkujte ich na ďalšie báječné recepty zo zvyškov, na ktorých si pochutí celá vaša rodina! Zamilujete si napríklad studený cestovinový šalát s kúskami čerstvej zeleniny a konzervovaným tuniakom, zvyšné cestoviny si tiež môžete urobiť na sladko s práškovým cukrom, mletým makom a rozpusteným maslom.

Riešite okrem zvyšných cestovín aj varenie zo zvyškov syra? Spojte tieto dve suroviny dohromady a získate chutný obed alebo chutnú večeru. Pripravte si napríklad zapečené cestoviny, ktoré doplníte o rôzne druhy syrov (napríklad čedarom, parmezánom alebo eidamom). Recept zo zvyškov cestovín je v tomto prípade veľmi jednoduchý. Zmiešajte zvyšné cestoviny so smotanou, vajcami, strúhanými zvyšnými syrmi, podľa chuti osoľte a na záver premiešajte. Túto zmes zapečte dozlatista a následne si na nej už môžete pochutnať.

Recepty zo zvyškov knedle

Mali ste na obed sviečkovú, kura na paprike alebo rajčinovú omáčku a zostal vám žemľová knedľa, ktorú je vám ľúto vyhodiť? Aj zo zvyšnej knedle môžete vykúzliť množstvo chutných receptov. Klasikou je na kocky nakrájaná knedľa pripravená na panvičke s vajíčkami a cibuľkou. Zvyšnú knedľu môžete tiež zapiecť rovnakým spôsobom ako zemiaky. Nakrájajte ho na kocky, vložte do zapekacej misky, pridajte vajcia so strúhaným syrom, kúsky údeniny a konzervovanú kukuricu. Túto zmes premiešajte a následne zapečte.

Medzi dva plátky knedle môžete tiež vložiť syr a šunku, knedľu obaliť v trojobale a smažiť ho na panvici ako rezeň. Výsledok tohto receptu zo zvyškov následne podávajte so šalátom z čerstvej zeleniny.

Ako pripraviť rýchly obed alebo večeru

  Chcete si prostredníctvom varenia zo zvyškov pripraviť skutočne rýchly obed alebo večeru? V tom prípade použite multifunkčný varný kuchynský robot Click & Cook od Tefalu, ktorý je skutočne všestranný. Pri príprave receptov zo zvyškov v ňom môžete variť, mixovať, šľahať, sekať, mlieť alebo aj variť v pare.  

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko