• Rady & Tipy
  • 20.6.2024

Ako zvládnuť dokonalú tortu Pavlova?

5 (1x)
HEADERsk.png

Milujete tortu Pavlova a chceli by ste si ju urobiť aj doma? Prinášame vám niekoľko osvedčených tipov a trikov na prípravu tejto jedinečnej pochúťky. Jednoducho zhrnieme, čo budete potrebovať, a ukážeme vám osvedčený postup. Tak dobrú chuť!

História: Ako vznikla torta Pavlova?

Torta Pavlova – delikátny pečený korpus zo šľahaných bielkov, zdobený šľahačkou a ovocím – nesie meno po slávnej ruskej baleríne Anne Pavlovovej. Táto pochúťka, ktorá je obľúbená po celom svete, má korene v Austrálii a na Novom Zélande. Obe krajiny sa dokonca prú o jej pôvod. Ako torta Pavlova vôbec vznikla? Verzií je hneď niekoľko.

Jedna z najpopulárnejších verzií hovorí o tom, že sa torta Pavlova zrodila ako pocta ruskej baletke Anne Pavlovovej počas jej turné po Austrálii a Novom Zélande v roku 1926. Tortu Pavlova mal vtedy vytvoriť šéfkuchár hotela v Perthe či Wellingtone ako slávnostný dezert, ktorý v sebe spája jemnosť a ľahkosť baletného umenia.

Ďalšia verzia tvrdí, že sa recept na tortu Pavlova objavil v novozélandských kuchárskych knihách už začiatkom 20. rokov 20. storočia – teda ešte pred tým, než Nový Zéland navštívila baletka Anna Pavlovová. Existuje tiež tvrdenie, že podobný recept na tortu Pavlova bol publikovaný aj v austrálskych kuchárkach. Nech už je však pôvod torty Pavlova akýkoľvek, tento dezert sa stal ikonou, ktorú v súčasnosti zbožňujú ľudia po celom svete.

Hlavné ingrediencie do torty Pavlova: Pripravujeme krehký korpus

Prečo je torta Pavlova taká obľúbená? Je to vďaka svojej ľahkej a sviežej chuti, bohatosti a krehkosti. Torta Pavlova má chrumkavý korpus, ale krémové vnútro, ktoré sa tradične zdobí čerstvým ovocím. Táto jedinečná kombinácia nám môže pripomínať harmóniu jari, keď si s prebúdzajúcou sa prírodou vychutnávame nové chute a vône.

Aké ingrediencie potrebujete na prípravu receptu na tortu Pavlova? Na krehký korpus pripomínajúci „pusinku“ potrebujete vaječné bielky a cukor. Niekto pridáva aj kyselinu citrónovú alebo ocot a takisto kukuričný škrob. A aký cukor použiť na tortu Pavlova? Najlepšie krupicový alebo kryštálový.

Vaječné bielky poskytujú korpusu ľahkú a nadýchanú štruktúru. Cukor dodáva sladkosť a zaisťuje tuhosť bielkovej peny. Kyselina citrónová (alebo ocot) stabilizuje bielky a zabraňuje ich zrazeniu pri šľahaní. V neposlednom rade kukuričný škrob pôsobí ako stabilizátor, ktorý bráni tomu, aby bielková pena tzv. spadla; zároveň tiež pomáha, aby zostal bielkový korpus po upečení mäkký.

Najčastejšie chyby: Čoho sa pri príprave korpusu vyvarovať?

✔ Korpus nepečiete v predhriatej rúre na správnej teplote. Príliš vysoká teplota spôsobuje, že sa bielkový korpus rýchlo upečie zvonku, zatiaľ čo vnútri zostáva nedopečený, alebo dokonca tekutý.

✔ Korpus po upečení ihneď vyťahujete z rúry. Pri pečení korpusu ani bezprostredne po ňom neotvárajte rúru. Odporúčame korpus upiecť a následne ho nechať postupne vychladnúť vo vypnutej rúre. Ak by sa totiž bielkový korpus rýchlo ochladil, prišiel by o svoju jedinečnú krehkosť.

✔ Korpus nenechávate vychladnúť a ihneď naň nanášate krém. Ak nanášate šľahačkový či mascarponový krém ešte na teplý korpus, krém sa rozpustí a korpus rozmočí. Vyvarujte sa preto tejto školáckej chybe a korpus na tortu Pavlova plňte až za studena.

✔ Korpus neskladujete vo vzduchotesných nádobách. Chcete plniť vychladnutý korpus na tortu Pavlova až neskôr? Uchovávajte ho v teple a suchu – najlepšie vo vzduchotesnej dóze na kuchynskej linke. Okolitá vlhkosť by totiž mohla spôsobiť, že korpus zmäkne a stratí svoju typickú krehkosť.

Tipy, čím plniť tortu Pavlova

Tortu Pavlova môžete plniť najrôznejšími krémami. Najobľúbenejšia je jednoznačne šľahačka, veľa ľudí zas miluje tortu Pavlova s mascarpone. Tieto krémy následne doplňte čerstvým ovocím – najlepšie sezónnym – ktoré je sladké a šťavnaté. Torta Pavlova vám zachutí obzvlášť s jahodami, malinami, čučoriedkami, kivi alebo broskyňami.

A čo keď túžite po neobvyklých variáciách? Vyskúšajte citrónový alebo limetkový krém, ktorý dodá torte Pavlova osviežujúcu kyslosť. Ak zas hľadáte vegánsku alternatívu, bude vám chutiť kokosový krém.

Ako krájať tortu Pavlova? Použite vrúbkovaný nôž

Pripravili ste si klasickú tortu Pavlova a chystáte sa ju servírovať rodine alebo priateľom? Aby táto delikatesa vyzerala úchvatne aj na tanieri, správne ju nakrájajte. Na krájanie torty Pavlova použite najlepšie vrúbkovaný nôž, ktorý veľmi ľahko prenikne krehkou bielkovou kôrkou a ktorý zachová nadýchanú štruktúru torty.

Tip: A čo keď nechcete tortu Pavlova krájať? Pripravte si tortu Pavlova mini a na každý tanier naservírujte po jednom kúsku.

Vyplatí sa vedieť: Ako dlho vydrží torta Pavlova v chladničke?

Hotová torta Pavlova vám vydrží v chladničke pri správnom skladovaní až dva dni. Odporúčame vám však túto dobrôtku zjesť čo najskôr – ideálne v deň plnenia, aby sa nerozmočila a aby si uchovala svoju krehkú a ľahkú chuť. Myslíme si však, že to pre vás nebude rozhodne problém.

Tip: Samotný bielkový korpus na tortu Pavlova môžete upiecť dokonca jeden až dva dni vopred a následne ju skladovať v uzatvorenej vzduchotesnej nádobe, aby si zachovala krehkosť. Až potom sa môžete pustiť do plnenia.

Recept na tortu Pavlova: Dali by ste si čokoládovú Pavlova Lamington?

Chcete si urobiť tortu Pavlova aj doma? Máte jedinečnú možnosť! Nachystali sme si pre vás recept na čokoládovú Pavlova Lamington, ktorú veľmi jednoducho pripravíte v našom kuchynskom robote Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838.

Nasledujúci recept na tortu Pavlova je určený pre osem osôb. Kuchynský robot Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838 navyše môžete pripojiť k aplikácii My Tefal, ktorá tento recept na čokoládovú Pavlovu Lamington priamo obsahuje. Tento inteligentný kuchynský pomocník vás tak bude krok za krokom kompletne koučovať, aby ste perfektne uspeli aj s novým receptom.

S kuchynským robotom  Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838, ktorý má 21 automatických programov a širokú škálu koučovacích funkcií na veľkej, intuitívnej 4,3-palcovej dotykovej obrazovke, totiž získate všetko potrebné na rozšírenie vášho repertoáru receptov. A to vrátane torty Pavlova, ktorej príprava pre vás nebude vďaka tomuto pomocníkovi vôbec zdĺhavá alebo náročná.

Čokoládová Pavlova Lamington – Kuchynský robot Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838

S našimi tipmi a trikmi pripravíte ľahko a jednoducho skvelú tortu Pavlova aj v pohodlí svojho domova. Užite si lahodnú chuť tohto obľúbeného dezertu s vašou rodinou alebo priateľmi. Nech vám chutí!

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko