• Rady & Tipy
  • 15.2.2023

Ako na šetrný jarný detox a očistu organizmu

Ako na šetrný jarný detox a očistu organizmu.png

Vyskúšajte jarný detox a očistu organizmu šetrnou cestou. Stačí pár zmien v jedálničku a v priebehu niekoľkých týždňov sa to môže prejaviť na vašej energii. Ako teda začat s jarnou očistou organizmu a aký jedálniček si nastaviť?

Ako na jarný detox: Kedy začať a ako dlho vydržať?

S príchodom jari nastáva vhodný čas pre jarnú očistu organizmu. Kedy konkrétne s jarným detoxom začať? Nejlepšie hneď skoro na jar, keď sa príroda prebúdza zo zimného spánku. K jarnej očiste organizmu sa môžete odhodlať aj v priebehu jarného obdobia, a to v momente, keď sa cítite bez energie a unavený.

Ako dlho by mal jarný domáci detox trvať? Túto očistnú kúru držte ideálne tri až päť dní, jarný detox zbytočne nepredlžujte. Ak jarnú očistu organizmu robíte prvýkrát v živote, je pre vás vhodný aj trojdenný detox.

Jarná očista organizmu regeneruje telo

Ako vám jarný detox prospeje? Očistí vaše telo od odpadových a toxických látok, ktoré sa v ňom nazbierali počas jesenného a zimného obdobia. Jarná očista organizmu vám ďalej prospeje po fyzickej a psychickej stránke, posilní fungovanie vášho imunitného systému, zlepší trávenie a nabije vás novou energiou. Vďaka niekoľkodennému jarnému detoxu tela tiež schudnete.

Recept na jarný detox: Povolené a zakázané potraviny

Jarná očista organizmu má niekoľko zásad. Čím teda začať jarný detox? V priebehu každého dňa vypite dva až tri litre tekutín. A to najlepšie čistej neperlivej vody, ktorú môžete doplniť o bylinkové čaje. V rámci jarného detoxu je ideálny najmä čaj zo žihľavy, čaj z koreňa púpavy lekárskej, zelený čaj alebo tiež voda s čerstvou citrónovou šťavou.

Diéta pri jarnom detoxe zahŕňa veľa zeleniny, ovocia a čerstvých jarných byliniek, ktoré môžete konzumovať v čerstvom stave a tiež vo forme smoothie alebo štiav. Do jedálničku pri jarnej očiste organizmu rovnako patria mladé výhonky rastlín, klíčky, strukoviny, orechy, semienka, olivový olej, ryby, celozrnné cestoviny, hnedá ryža, ovsené vločky alebo pohánka.

Pri jarnom detoxe tela naopak zo svojho jedálničku vyraďte všetko mäso okrem rybieho, konzervované jedlá, instantné jedlá a polotovary. Vyhýbajte sa takisto potravinám a nápojom s vysokým obsahem cukru. Zakázané sú pre vás všetky mastné, smažené a korenené jedlá a rovnako aj pokrmy z rýchleho občerstvenia. Pri šetrnom jarnom detoxe tiež nepite kofeínové a alkoholické nápoje.

S jedálničkom jarného detoxu vám pomôže Tefal Perfectmix Cook

Jedálniček jarnej očisty tela by sa mal skladať výhradne z čerstvých surovín. Tie môžete konzumovať v čerstvom stave, ale tiež tepelne spracovávať. Ako si prípravu jednotlivých receptov čo najviac uľahčiť? Veľkým pomocníkom je Tefal Perfectmix Cook, v ktorom si jednoducho pripravíte zeleninové a ovocné smoothie, klasické či krémové zeleninové polievky, ale tiež zdravé jedlá varené na pare.  

Všetky tieto recepty vhodné pri jarnej očiste tela v multifunkčnom pomocníkovi Perfectmix Cook od Tefalu pripravíte veľmi ľahko vďaka automatickým programom. Tefal Perfectmix Cook má v sebe zabudovaný napríklad automatický program na smoothie, koktejl, krémovú polievku alebo klasickú polievku. Keď na nádobu jeho mixéru nasadíte košík, Perfectmix Cook razom premeníte na veľkoobjemový parný hrniec, v ktorom pripravíte napríklad ryby a zeleninu varené na pare.  

Jarný detox - recept 1: Treska na pare s mrkvou a brokolicou

Jarný detox - recept 2: Smoothie z červenej repy, mrkvy a jablka

Jarný detox - recept 3: Krémová žihľavová polievka

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko