• Rady & Tipy
  • 1.2.2021

Ako na rýchle a výborné palacinky

tefal_FB_01_21_1200x628_PancakesSK.png

Dali by ste si palacinky s marmeládou alebo vanilkovou zmrzlinou a šľahačkou? Ako to ale urobiť, aby skvelo chutili, boli tenké, vláčne a netrhali sa? Pripraviť skvelé palacinky býva náročnejšie, ako sa zdá. Máme pre vás návod od A do Z na rýchle, výborné a tenké palacinky, ktoré sa netrhajú. S naším postupom a vychytávkami zvládne palacinky urobiť každý!

Správne zvolené ingrediencie na palacinky sú základ

Palacinky má rád každý z nás na rôzne spôsoby. Nasladko aj naslano. S marmeládou, medom a orechmi alebo zapečené so šunkou a špenátom alebo s mäsovou zmesou a posypané syrom. Aby bolo palacinky dokonalé, základom sú správne zvolené ingrediencie. 
 
Čo sa teda dáva do palaciniek? Ich základ tvoria celkom 4 suroviny. A to hladká múka, vajce, mlieko a soľ, ktoré je treba pri príprave cesta na palacinky skombinovať v správnom pomere. Jedine tak budú palacinky chutné, dokonale vláčne, tenké a nebudú sa trhať. 

Digital-Easy-Cook-&-Clean-Pancake-Pan-01KG (7).png
Ako pripraviť cesto na palacinky? Tajomstvo je v poradí miešania jednotlivých prísad

V akom poradí by ste mali ingrediencie na palacinky miešať? Do misy najprv rozklepnite vajce, ku ktorému prilejeme mlieko, a všetko metličkou dôkladne vyšľahajte. Do tejto zmesi postupne zašľahávajte hladkú múku a na záver pridajte štipku soli. 
 
Ako má vyzerať výsledné cesto na palacinky? Malo by byť hladké a bez hrudiek. Ak sa však v ceste na palacinky objavia hrudky, skúste ich dohladka rozšľahať ponorným mixérom. Dôležité tiež je, aby cesto na palacinky nebolo príliš riedke, ani príliš husté. Svojou konzistenciou by malo pripomínať veľmi riedky puding. 
 
Pripravili ste si viac cesta na palacinky, než práve potrebujete? Nevyužité cesto môžete vložiť zakryté do chladničky, kde vám vydrží až 24 hodín. Palacinky si tak z pripraveného cesta jednoducho pripravíte aj nasledujúci deň. 


Akú panvicu na palacinky? Tefal Unlimited Anti-Scratch

Aby boli palacinky naozaj dokonalé, záleží tiež na panvici, na ktorej ich budete pripravovať. Akú panvicu na palacinky teda vybrať? Zvoľte panvicu s nepriľnavým povrchom, ktorá má navyše nízke okraje, ktoré vám uľahčia obracanie palaciniek. Tieto kritéria spĺňa panvica Unlimited Anti-Scratch od Tefalu
 
Táto panvica na palacinky vyniká nielen nízkymi okrajmi, ale aj nepriľnavým povrchom s úpravou proti poškriabaniu, ktorý ustojí aj kovové náčinie. Na panvici Unlimited Anti-Scratch pripravíte behom chvíľky dokonalé palacinky na jedinej kvapke oleja. Táto šikovná panvica vám navyše vďaka inteligentnej funkcii Thermo-Signal sama povie, kedy je dostatočne rozpálená, a zaručí vám tak ideálnu teplotu pre smaženie palaciniek. 
 
Čo ja ďalšou veľkou výhodou smaženia palaciniek na panvici Tefal Unlimited Anti-Scratch? Táto palacinková panvica má prémiovú funkciu Thermo-Fusion, ktoré zaručuje rovnomerné vedenie tepla v panvici - palacinky tak budú vďaka tomu z oboch strán rovnomerne do zlatista prepečené.  
 
Na akých sporákoch môžete panvicu Unlimited Anti-Scratch používať? Na sklokeramickej doske, na elektrickej platni, na indukcii aj na plyne. Táto palacinková panvica je totiž plne kompatibilná so všetkými druhmi sporákou. 

Digital-Pancakes-Recipe.png
Základný recept na palacinky, ktoré sú vláčne a tenké

Cesto na najlepšie palacinky pripravíte postupným zmiešaním 200 gramov hladkej pšeničnej múky, 400 mililitrov plnotučného mlieka, 2 kusov najlepšie domácich vajec a štipky soli. Tento recept vám postačí na 8 až 10 kusov palaciniek, čo sú zhruba 4 porcie.
 
Čím môžete základný recept na palacinky ozvláštniť? Pre zvýraznenie chuti do neho môžete pridať 1 balíček vanilkového cukru, ak následne budete palacinky pripravovať nasladko. Ak máte chuť na banánové palacinky pridajte do klasického receptu na palacinky 1 rozmixovaný stredný banán. 
 
Ak chcete, aby výsledné palacinky boli vláčnejšie, môžete do klasického cesta na palacinky pridať tiež trochu rozpusteného masla. A to napríklad v pomere 100 gramov hladkej múky, 300 mililitrov plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica rozpusteného masla, 2 kusy vajec a štipka soli. 
 
 
Tip: Ak máte intoleranciu lepku, skúste si pripraviť bezlepkové palacinky. Ako na ne? Hladkú múku v recepte na palacinkové cesto nahraďte múkou bezlepkovou. 

Digital-Pancakes 2.png
Sladké a slané variácie palaciniek: Prinášame recepty, ktoré vám zachutia

Pripravili ste si palacinky podľa nášho klasického receptu? V ďalšom kroku sa môžete rozhodnúť, čím ich naplníte. Niekto má rád palacinky natreté marmeládou alebo nutellou. Už ste ale vyskúšali palacinky s tvarohom, ktoré následne ešte zapečiete v rúre?  Ako na to?
 
Na tvarohovú zmes potrebujete 500 gramov plnotučného tvarohu, 100 gramov kryštálového cukru, 2 celé žĺtky, hrsť dopredu namočených hrozienok a 2 bielky vyšľahané do tuhého snehu. Najskôr žĺtky utrite s cukrom, ku ktorým potom pridajte tvaroh a hrozienka. Do zmesi na záver jemne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
 
Hotovou tvarohovou zmesou postupne naplňte palacinky, ktoré zaviňte a naskladajte do pekáčiku. Na palacinky potom nakrájajte kocky masla. Palacinky plnené tvarohom zapekajte v rúre dopredu vyhriatej na 200 stupňov Celzia zhruba 15 až 20 minút. Zapečené palacinky plnené tvarohom podávajte ešte horúce, a to poprášené práškovým cukrom a ozdobené ovocím.
 
Jednotlivé recepty slaných a sladkých palaciniek si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti aj s ohľadom na konkrétny účel. Ak si chcete pripraviť zdravé či diétne palacinky, v recepte na palacinky nahraďte hladkú pšeničnú múku za pohánkovú. Pohánkové palacinky následne skvele chutia naslano. A to napríklad zapečené so šunkou a špenátom.

Large-Day-By-Day-Pancake-Pan-01KY (8).jpg

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko