Jar je tu. Práve preto máte jedinečnú možnosť si natrhať alebo nakúpiť niektoré plodiny, ktoré sú typické pre toto ročné obdobie. Poradíme vám, ktoré jarné plodiny to sú a ako ich využijete v kuchyni.
Plodiny, ktoré sú typické pre jarné mesiace
Jar je ročným obdobím, ktoré sa vyznačuje jedinečnými sezónnymi plodinami. V kuchyni môžete využiť najmä niektoré druhy jarnej zeleniny alebo jarných byliniek. Zo zeleniny si na jar vychutnáte napríklad špargľu, nové zemiaky, redkvičky, špenát alebo hlávkový šalát.
Ďalšou typicky jarnou plodinou sú bylinky, ktoré dodávajú pripravovaným jedlám mimoriadnu chuť. Ide hlavne o medvedí cesnak, jarnú cibuľku, pažítku, petržlenovú vňať alebo bazalku.
Jarné recepty: Skvelý spôsob, ako využiť sezónne potraviny
Privítajte jar na tanieri prostredníctvom jarných receptov, ktoré vám budú chutiť nielen pre svoju sviežosť a ľahkosť. V priebehu jarného varenia skúste použiť napríklad žihľavu, medvedí cesnak, nové zemiaky alebo špargľu. Máme pre vás tipy na delikátne recepty práve z týchto surovín.
Skúste si jarné varenie užiť aj s deťmi. Veľkým pomocníkom pri príprave jarných jedál vám bude panvica Unlimited od Tefalu, na ktorej zvládnete s prehľadom pripraviť aj tie najkrehkejšie a najchutnejšie jedlá, ktorých hlavnou zložkou je typicky jarná zelenina alebo voňavé bylinky.
Špargľa na panvici ako skutočná delikatesa
Už ste si niekedy skúšali pripraviť bielu alebo zelenú špargľu na panvici. Chuť tohto jarného receptu je skutočný zážitok. Nie zbytočne sa totiž hovorí, že špargľa je pochúťkou kráľov. Viete, aký je rozdiel medzi zelenou a bielou špargľou? Rozdiel je len v pestovaní. Biela špargľa sa približně tridsať dní pred zberom prikryje čiernou fóliou alebo zeminou. Naopak zelená špargľa sa pestuje na svetle.
Aký je najlepší recept na špargľu na panvici? Poduste ju jednoducho na masle. Zelenú špargľu najskôr opláchnite a odrežte z nej tvrdé časti stoniek. Na panvicu Unlimited dajte dva celé strúčiky cesnaku. Keď sa maslo rozpustí, pridajte špargľu a panvicu zakryte pokrievkou. Špargľu týmto spôsobom duste na masle desať minút. Takto pripravená jarná zelenina by mala byť vo výsledku mäkká a sýto zelená.
Na panvicu patrí aj žihľava
Ďalšou jarnou plodinou, ktorá u vás doma rozhodne nesmie na tanieri chýbať, je žihľava. Z tejto voňavej bylinky si môžete pripraviť mnoho jarných receptov. Hlavnú úlohu v nich hrá varená žihľava a ktovie, možno vám zachutí žihľavové pesto alebo špenát zo žihľavy.
Takýto recept na špenát zo žihľavy je veľmi jednoduchá záležitosť. Ako na to? Natrhajte si v prírode mladú žihľavu. Doma ju umyte a následne sparte horúcou vodou. Potom žihľavu nakrájajte na veľmi jemné kúsky. Na panvici Tefal Unlimited rozpusťte masť, na ktorej opečiete nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa chytí zlatistú farbu, prihoďte k nej nakrájanú žihľavu, ktorú mierne podlejete vodou. K žihľave pridajte prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok. Špenát zo žihľavy duste pod pokrievkou až do zmäknutia. Na záver ho môžete zahustiť rozšľahaným vajíčkom.
Jarné varenie z nových zemiakov
Nové zemiaky, ktoré výborne chutia aj so šupkou, majú veľmi jemnú chuť. Vzhľadom k tomu, že tvoria dokonalé spojenie s jarnou cibuľkou, môžete si z týchto typicky jarných plodín pripraviť mnoho lahodných receptov.
Chutiť vám môže napríklad recept na nové zemiaky opečené na panvici, ktoré hravo zvládnete pripraviť aj so svojimi deťmi. Nové zemiaky umyte a ich povrch dokonale očistite (napríklad kefkou). Väčšie zemiaky nakrájajte na štvrťky, menšie nechajte v celku a varte do polomäkka v osolenej vode. Medzitým si na panvici Tefal Unlimited rozohrejte maslo, na ktoré nasypte scedené zemiaky. Tieto zemiaky osoľte, okoreňte čiernym korením a opekajte na masle zo všetkých strán. Až budú mäkké, tak ich na záver zasypte nadrobno pokrájanou cibuľkou.
Tipy na recepty z medvedieho cesnaku
Ďalšou typicky jarnou plodinou, ktorá u vás doma na tanieri nesmie chýbať, je medvedí cesnak. Túto bylinku vońajúcu typicky po cesnaku, využijete ako v studenej, tak v teplej kuchyni. Aké sú najobľúbenejšie recepty z medvedieho cesnaku? Môžete si ho dať len tak na chlieb s maslom, z medvedieho cesnaku vám bude chutiť aj nátierka, šalát, polievka alebo quiche. Vynikajúci je tiež špenát alebo pesto z medvedieho cesnaku.
Zaujíma vás, ako si pripravíte posledný uvedený recept, teda spracovanie medvedieho cesnaku na pesto? Čerstvo nazbieraný medvedí cesnak umyte, usušte a nakrájajte na drobné pásiky. Nakrájaný medvedí cesnak zmiešajte s trochou soli a slnečnicovým olejom. Túto zmes vložte do čistého uzatvárateľného skleneného poháre a zalejte na záver slnečnicovým olejom. Dôležité totiž je, aby bol medvedí cesnak celkom ponorený. Pesto z medvedieho cesnaku uchovávajte v chladničke. Bude sa vám hodiť do cestovín, omáčok alebo pod mäso.
Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Používaním navigácie na tejto webovej stránke súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám umožňujú merať návštevnosť našej stránky, navrhovať vám obsah a reklamy prispôsobené vašim oblastiam záujmu a zdieľať informácie so sociálnymi sieťami.