• Raňajky
  • 8.3.2024

Veľkonočný mazanec (bochník) od babičky - Kuchynský robot Tefal i-Coach Touch s váhou QB951838

5 (1x)
mazanec.jpg
Počet osob
Počet osôb
8
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
15 min
Varenie
Varenie
64 min

Suroviny

  • 60 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 150 g cukru
  • 250 g masla
  • 5 žĺtkov
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžička soli
  • 500 g hladkej múky
  • 500 g polohrubej múky
  • 40 g hrozienok
  • 50 ml rumu
  • 1 vajcia
  • Mandľa
  • Rozpustené maslo
  • 20 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

KROK 1: Z tejto dávky pripravíte 2 bochníky. Pripravte si ingrediencie.

KROK 2: V samostatnej miske alebo odmerke si pripravte kvások. Pridajte vlažné mlieko, lyžicu cukru a premiešajte. Keď sa cukor v mlieku rozpustí, pridajte droždie a lyžicou premiešajte. Kvások dajte bokom a nechajte na teplom mieste odpočívať 15-20 min.

KROK 3: Do samostatnej misky pridajte hrozienka a zalejte ich rumom. Dajte bokom a nechajte lúhovať.

KROK 4: Do misy robota pridajte cukor, maslo izbovej teploty nakrájané na menšie kúsky, žĺtky, vanilkový cukor, lyžičku soli a stlačte ŠTART.

- Nadstavec: Flex metla 

1. Doba trvanie: 30 s Rýchlosť: V3 

2. Doba trvanie: 30 s Rýchlosť: V5

KROK 5: Pridajte hladkú a polohrubú múku, vlejte pripravený kvások a stlačte ŠTART.

- Nadstavec: Hák na cesto

1. Doba trvanie: 1 min Rýchlosť: V4

2. Doba trvanie: 1 min Rýchlosť: V6

KROK 6: Pridajte hrozienka a stlačte ŠTART.

- Nadstavec: Hák na cesto

1. Doba trvanie: 1 min Rýchlosť: V5

KROK 7: Cesto vyberte z misy a rozdeľte na dve polovice. Ručne cesto prehnite a vytvarujte 2 rovnaké bochníčky. Bochníčky si pripravte na plech na pečenie vyložený papierom na pečenie a nechajte 20 minút kysnúť.

KROK 8: Predhrejte rúru na 170 °C.

KROK 9: Po vykysnutí potrite bochníčky rozšľahaným vajcom a ozdobte mandľami.

KROK 10: Bochníky pečte pri 170 ° C približne 1 hodinu. Či je cesto upečené skontrolujete pomocou drevenej špajle - opatrne zapichnite špajľu do stredu cesta. Cesto je dostatočne upečené, pokiaľ je špajľa úplne suchá a nelepí sa na ňu neupečené cesto.

KROK 11: Upečené bochníky vyberte z rúry. Aby ste vytvorili chrumkavú krustu, ešte horúce ich potrite rozpusteným maslom a ihneď pocukrujte zmesou práškového a vanilkového cukru. PS: tá krusta nemá chybu!

Recept nájdete v aplikácii My Tefal

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko