• Rady & Tipy
  • 18.12.2023

Tipy na chytré usporiadanie kuchyne s riadom Tefal Ingenio

5 (1x)
Tipy na chytré usporiadanie kuchyne - header 131.png

Poradíme vám, ako usporiadať vašu kuchyňu, aby sa vám v nej dobre varilo a zároveň bolo veľmi ľahké a rýchle ju upratať. Ako teda usporiadať kuchyňu a zároveň v nej udržať poriadok? Vyskúšajte niekoľko nasledujúcich šikovných tipov.

Využite pracovný trojuholník v kuchyni

Základom efektívnej kuchyne je takzvaný pracovný trojuholník, ktorý tvorí chladničku, sporák (vrátane rúry) a drez. Tieto tri prvky by mali byť umiestnené tak, aby boli ľahko dostupné jeden od druhého, čo vám veľmi uľahčí prípravu jedál. Vďaka pracovnému trojuholníku v kuchyni totiž budete mať pri varení jednoduchý a rýchly prístup k potrebným surovinám, riadu, pomôckam a spotrebičom.

Ako teda usporiadať nielen malú kuchyňu? Ideálny pracovný trojuholník v kuchyni by mal mať tvar rovnoramenného trojuholníka, kde každá strana zastupuje chladničku, sporák a drez. Pri varení určite uvítate, keď bude vzdialenosť medzi jednotlivými bodmi čo najkratšia.

Základné zásady pracovného trojuholníka v kuchyni

✔ Chladnička aj s mrazničkou by sa mali nachádzať vedľa miesta, kde budete spracovávať suroviny na varenie, pretože z týchto elektrospotrebičov budete často vyberať potraviny.

✔ Sporák vrátane rúry by mali stáť v mieste, kde budete mať ľahký prístup k vareniu. Sporák a rúru umiestnite v kuchyni najlepšie tak, aby ste mohli ľahko prenášať hrnce a panvice medzi drezom a rúrou.

✔ Drez s tečúcou vodou umiestnite v trojuholníku najlepšie medzi chladničkou a sporákom, vďaka čomu si uľahčíte umývanie použitého riadu aj samotnú prípravu surovín.

Ako udržať poriadok v kuchyni? Vďaka šikovnému riadu

Máte malú kuchyňu a riešite nedostatok priestoru v kuchynskej linke? V kuchyni udržíte poriadok a navyše ju veľmi múdro usporiadate aj vďaka správnemu výberu kuchynského riadu. Pochvaľovať si budete najmä inteligentný riad Tefal Ingenio Unlimited s odnímateľnou rukoväťou. Čo v jeho prípade oceníte? Tento šikovný riad je stohovateľný, jednotlivé inteligentné hrnce a panvice Ingenio tak ľahko naukladáte do seba a odnímateľnú rukoväť jednoducho položíte vedľa. Táto vlastnosť šikovného riadu Tefal Ingenio Unlimited vám v kuchynskej linke ušetrí veľa miesta.

Inteligentné riady Tefal Ingenio Unlimited vám zjednodušia nielen varenie, ale aj život. Tieto inteligentné hrnce a panvice s nepriľnavou úpravou sú vhodné na všetky typy varných plôch, vrátane sklokeramickej dosky alebo indukčného varenia. Keďže má inteligentný riad Tefal Ingenio Unlimited odnímateľnú rukoväť, chutné pokrmy si v ňom môžete pripraviť aj v rúre. Odnímateľnú rukoväť pritom môžete medzi jednotlivými hrncami a panvicami jednoducho precvakávať. Keďže má táto rukoväť nosnosť až 10 kilogramov, tak vás pri varení ani servírovaní jedál rozhodne nezradí.

Návod, ako usporiadať pracovnú plochu

Zariaďte si pracovnú plochu tak, aby sa vám s jej pomocou čo najjednoduchšie varilo. Na kuchynskej doske by ste mali mať čo najväčšiu súvislú pracovnú plochu, na ktorej sa môžete bez akýchkoľvek obmedzení venovať príprave pokrmov. Voľná a súvislá plocha kuchynskej dosky je skutočne alfou a omegou každej kuchyne.

Čo ďalšie uvítate na pracovnej ploche? Napríklad odkvapkávač vedľa drezu, rohovú policu s koreničkami alebo špeciálny kryt na sporák z tvrdeného skla, ktorý si budete pochvaľovať aj ako predĺženie pracovnej plochy. Aby sa vám na kuchynskej doske dobre pracovalo, nezabudnite aj na jej kvalitné a dostatočné osvetlenie.

Ako usporiadať aj malú kuchyňu? Stavte na zóny funkcií

Pre poriadok v kuchyni rozčleňte túto miestnosť aj podľa hlavných funkcií. Skúste v kuchyni vytvoriť zónu na prípravu jedál, zónu na varenie, zónu na umývanie riadu a zónu na ukladanie potravín. Toto usporiadanie pomôže udržať vašu kuchyňu organizovanú. Pri usporiadaní týchto zón nie je od veci tiež myslieť na to, či ste pravák alebo ľavák.

●   Zóna na prípravu jedál je hlavnou časťou kuchynskej linky. Zahŕňa ju dostatočne veľká pracovná plocha, na ktorej môžete pohodlne pripravovať pokrmy studenej aj teplej kuchyne.

●    V zóne na varenie sa nachádza varná plocha a sporák.

●    Zóna na umývanie riadu obsahuje kuchynský drez, umývačku riadu či odkvapkávač riadu.

●    V zóne na ukladanie potravín nájdete chladničku, mrazničku či potravinovú skriňu.

Čo je pre poriadok v kuchyni podstatné? Jednotlivé zóny nemajú mať náhodné umiestnenie. Uprostred kuchynskej linky by sa mala nachádzať dostatočne veľká pracovná plocha na prípravu pokrmov. Pokiaľ ste praváci, po pravej ruke od tejto pracovnej plochy umiestnite varnú dosku s rúrou, po ľavej ruke potom majte drez, odpadkový kôš a umývačku riadu. Jednu z krajných častí kuchynskej linky vyčleňte zóne na ukladanie potravín, ktorá by sa však nemala nachádzať priamo vedľa zóny na varenie.

Poriadok v kuchyni zaistí aj správne usporiadanie spotrebičov

Elektrické kuchynské spotrebiče, ako sú chladnička, umývačka, sporák, varná doska alebo mikrovlnná rúra, usporiadajte v kuchyni v súlade s konkrétnymi zónami. Tieto spotrebiče spadajú predovšetkým do zóny na ukladanie potravín (chladnička a mraznička), zóny na umývanie riadu (umývačka riadu) a zóny na varenie (sporák, varná doska, digestor či mikrovlnná rúra).

Držte sa tiež pravidla, že vedľa chladničky a mrazničky by nemali stáť spotrebiče vydávajúce teplo. Priamo vedľa varnej dosky a sporáka nemajte ani drez a umývačku riadu. Rozmerné elektrospotrebiče, ako je kombinovaná chladnička s mrazničkou, umývačka riadu či sporák, umiestnite na zem pod pracovnú plochu, mikrovlnnú rúru zase dajte do hornej časti kuchynskej linky. Čo sa samostatne stojacich kuchynských spotrebičov týka, uložte ich do kuchynských skriniek (napríklad kuchynské mixéry a ručné šľahače). Niektoré spotrebiče môžete nechať aj priamo na pracovnej ploche. Ide napríklad o kávovar, varnú kanvicu alebo teplovzdušnú fritézu.

Ako na rýchle upratovanie kuchyne?

Efektívne a rýchle upratovanie je pre udržanie poriadku v kuchyni úplne zásadné. Nie je navyše od veci, keď využijete čas medzi varením a nepotrebné náčinie a ingrediencie budete postupne vracať na svoje pôvodné miesta. Vyhnete sa vďaka tomu hromadeniu neporiadku a ušetríte výrazne čas pri následnom upratovaní.

S využitím tohto šikovného návodu na efektívnu organizáciu kuchyne získate priestor, v ktorom sa vám bude pohodlne variť a veľmi ľahko upratovať. Nie je potrebné mať obrovskú kuchyňu, stačí, keď ju správne usporiadate a využijete každučký centimeter priestoru. Vaše varenie bude vďaka tomu jedna veľká radosť.

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko