• Recenzie
  • 5.5.2021

Recenzia od @davidvkuchyni – Multifunkčný elektrický hrniec Cook4me+

1170_570_70__exact__David v kuchyni - Cook4me recenze.jpg

Môže existovať elektrický hrniec, ktorý ponúkne rad funkcií, ktoré ocenia skúsení aj začínajúci kuchári? Aké sú jeho hlavné výhody? Aké všetky funkcie v ňom nájdete? Má nejaké negatíva? Na to všetko odpoviem v mojej dnešnej recenzii.

Úvodom je vhodné povedať, že som skúsený kuchár, ktorý má široké skúsenosti v kuchyni a v prvej chvíli som bol k tomuto hrncu dosť skeptický. Nenapadalo mi, v čom by mi mohol byť prínosom, keď predsa viem variť aj bez neho. Zmenil som môj prvý názor? Rozhodne áno, Cook4me + bol pre mňa obrovským prekvapením.

Obsah recenzie:
1. Zoznámenie s Cook4me +
2. Funkcia Cook4me +
3. Údržba
4. Osobné skúsenosti
5. Hlavné klady
6. Negatíva
7. Záverečné hodnotenie

Zoznámenie s Cook4me +

Prvotné zoznámenie s Cook4me + je veľmi jednoduché a intuitívne. Zvládne ho každý užívateľ. Obsahom balenia je samozrejme aj návod, ktorý tu ale nie je nijako potrebný. Hrniec Vás sám povedie jednotlivými krokmi a na displeji Vás bude inštruovať ako postupovať. To ako pri 150 receptoch, ktoré sú v hrnci uložené, tak pri varení podľa jednotlivých použitých surovín. Návod je dobré si preštudovať najmä v častiach o údržbe, tam je pár dôležitých bodov ako sa o hrniec starať.

image.png
Funkcia Cook4me +

1. Varenie podľa uložených receptov - tu sú recepty uložené do troch kategórií:

a)       Predjedlá - kde nájdete predovšetkým recepty na polievky, nájdete tu ale napríklad aj recepty ako šošovicový dhal, Florentinské vajcia, karfiol po indicky alebo ratatouille.
b)      Hlavné jedlá - tu nájdete celú škálu receptov medzinárodnej kuchyne. Čo sú tu za recepty? Napríklad recept na bolonskú omáčku, carbonara gnocchi so smotanou, talianske rizoto, lososové ragú, cestovinový šalát a mnoho, mnoho ďalších.
c)       Dezerty - áno, pre mňa celkom prekvapenie, ale hrniec vie aj široký rad dezertov. Napríklad čokoládový fondán, karamelový, kokosový a čokoládový krém, mrkvové muffiny, panna cotta s jahodami a mnoho ďalších.

2. Varenie podľa ingrediencií - tu je všetko rozdelené do štyroch základných kategórií:

a)       Mäso - hydina, teľacie, králičie, jahňacie, hovädzie a bravčové
b)      Ryby a morské plody - treska, ostatné ryby, krevety, hrebenatky a slávky
c)       Zelenina a ovocie - tu nájdete snáď všetky druhy ovocia a zeleniny, ktoré môžete bežne variť. Ja tu najčastejšie varím zemiaky, sú hotové už za 14 minút.
d)      Ryža a obilniny - tu nájdete pohánku, bulgur, ryžu, proso atď. Tu najčastejšie robím ryžu. Je hotová už za 9 minút, úplná paráda.

3. Varenie podľa vlastného nastavenia - toto je funkcia, ktorú používam najčastejšie, mám tu voľnosť v tom, že môžem variť úplne čokoľvek. Varil som napríklad sviečkovú na smotane. Aj táto kategória je rozdelená do ďalších podkategórií a to:

a)       Varenie pod tlakom - bezpečné tlakové varenie, vďaka, ktorému šetríte čas i energie.
b)      Klasické varenie - tu ďalej rozdelené do troch funkcií (pomalé varenie, mierny var, opekanie). Pri použití funkcie opekania je možno hrniec použiť aj na fritovanie.
c)       Zohriať - ľahko a rýchlo ohreje akýkoľvek pokrm.
d)      Udržať teplé - po ukončení varenia hrniec udrží pokrm teplý a pripravený na servírovanie.

4. Funkcia uloženia obľúbených receptov - tu si ľahko uložíte recepty, ktoré budete variť pravidelne, aby ste ich mali vždy po ruke.

Údržba

Téma údržby je pre mňa veľmi dôležitá téma. Ako muž, ktorý rád robí veci rýchlo a jednoducho, som nadšený. Všetko pripravím v jednej nádobe (maximálne ešte naviac použijem naparovací košík), ktorý možno veľmi ľahko umyť. Ďalej stačí vyliať vodu z kondenzačnej nádobky, kde sa zhromažďuje voda. Potom už stačí klasicky hrniec utrieť handričkou a raz za čas skontrolovať guličku, ktorá je súčasťou mechanizmu poistky pretlaku. To je všetko, žiadne veľké zložitosti. Navyše vďaka kvalite použitých materiálov je údržba ešte jednoduchšia.

Osobné skúsenosti

Hrniec používam už pár mesiacov, a to veľmi intenzívne. Preto sa s Vami budem môcť podeliť o vlastné skúsenosti. Ako som už spomenul v úvode tohto článku, bol môj pôvodný postoj značne skeptický. Netrvalo to však dlho, hneď po úvodnom zoznámení s hrncom som začal svoj názor meniť.

V deň, keď mi prišiel, som hneď vyskúšal prvý recept na gulášovú polievku a bol som ohromený tým, ako ľahko a rýchlo to šlo. Predovšetkým rýchlosť bola až šokujúca. Dokážete si predstaviť, že budete mať mäso uvarené do mäkka iba za 20 minút? Ale bolo to vážne tak.
C4m+3.jpg
Ďalším jedlom, do ktorého som sa pustil, bola sviečková za použitia vlastného nastavenia. Kombinácia opekania a tlakového varenia a parádna sviečková bola na svete.

C4m+4.jpg
Od tej doby som v hrnci Cook4me + uvaril mnoho jedál a stal sa mojím pravidelným pomocníkom v kuchyni, ktorý mi pomáha šetriť predovšetkým čas. Je možné v ňom pripraviť veľa skvelých jedál, ktoré máte pripravené do maximálne 30 minút.

Cook4me + často používam pri príprave dusených pokrmov. Varil som v ňom napríklad hovädzie na cesnaku, dusené bravčové na hubách, hovädzí guláš a mnoho ďalších jedál.

Fileta z tresky tmavej varená v pare podávaná s opečenými zemiakmi a zeleninou.

image.png
Hlavné klady

Hlavné výhody sú tu úplne jasné. Sú nimi predovšetkým rýchlosť a presnosť varenia. Rýchlosť je spôsobená tlakovým varením, ktoré dramaticky skracuje čas varenia. Presnosť je zapríčinená prednastavenými časmi v programoch Cook4me +. Viete, že napr. ryžu máte variť 9 minút, hrniec zapnete a on sa po uplynutí danej doby sám vypne.

Ďalším obrovským kladom je bezpečnosť tlakového varenia. Pri začiatku tlakového varenia stačí len zavrieť veko hrnca a pomocou otočnej poistky ho zabezpečiť. Hrniec sa následne sám nahreje a varí po nastavenú dobu. Následne hrniec sám bezpečne uvoľní tlak a potom ho stačí len otvoriť.

Hoci sa to môže zdať ako banalita, tak úplne skvelé sú funkcie ohriať a udržať teplé. Stlačením niekoľkých tlačidiel si ohrejete pokrm na teplotu ideálnu na servírovanie. Taktiež funkcia udržať teplé, ktorú Vám Cook4me + sám ponúkne na konci každého varenia. Opäť stlačením jedného tlačidla máte po starostiach.

Veľmi tiež oceňujem možnosť umývať odnímateľnú nádobu v umývačke riadu. Samotná odnímateľná nádoba má veľmi kvalitný povrch, ktorý oceníte pri všetkom opekaní a príprave pokrmov, ktoré sú háklivé na pripálenia.

Negatíva

Negatíva tu nie je príliš jednoduché hľadať, ale drobné nedostatky by som našiel. Jedným z negatív je nemožnosť nájsť si uložené recepty online. To by bolo úplne skvelé a verím, že v tomto smere Tefal zapracuje. Druhým negatívom je lesklý povrch na veku hrnca Cook4me +, ten mi vadí čisto z praktických dôvodov, je zložitejší na údržbu a je na ňom vidieť každý dotyk prsta. Viac negatív som nenašiel, aj keď som sa vážne snažil.

Záverečné hodnotenie

Celkovo hodnotím Cook4me + veľmi pozitívne a môžem ho označiť za jedno veľké prekvapenie. Dokázal veľmi rýchlo zmeniť môj pôvodne skeptický názor a stal sa mojím pravidelným kuchynským pomocníkom. Šetrí mi veľké množstvo času ako pri samotnom varení, tak pri upratovaní. Dokáže uvariť takmer čokoľvek a môže Vám veľmi rozšíriť obzory. Pre menej skúsených kuchárov môže byť tiež skvelou inšpiráciou na to čo a ako variť.

Ak hľadáte kompaktný prístroj, ktorý zastane obrovské množstvo funkcií, je Cook4me + riešením práve pre Vás. Za svoje peniaze dostanete spotrebič, ktorý budete pravidelne používať.

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko