• Rady & Tipy
  • 26.7.2023

Príprava sushi doma krok za krokom

5 (1x)
Príprava sushi doma krok za krokom header 103.png

Príprava sushi doma patrí k veľkým výzvám. Inšpirujte sa našimi radami a zvládnete to na jednotku. Poradíme vám, ako si doma pripraviť lahodné a čerstvé sushi, a to krok za krokom. Dáme vám tipy na vhodné suroviny a prístroje, vďaka ktorým bude doma vyrobené sushi chutiť ako z japonskej reštaurácie.

Sushi patrí k najznámejším pokrmom japonskej kuchyne. Ľudia po celom svete ho milujú najmä pre jeho výnimočnú chuť, netradičný vzhľad a spôsob servírovania. Na túto pochúťku nemusíte chodiť iba do reštaurácie, za vyskúšanie stojí aj výroba sushi doma.

Pri príprave sushi doma si užijete veľa zábavy a kreatívne sa vyšantíte, a to nielen sami. Do domácej výroby sushi sa môžete pustiť napríklad spoločne s partnerom. Keď si urobíte sushi doma, navyše ušetríte, než keby ste naň vyrazili do reštaurácie. Aj keď si na sushi nakúpite suroviny vo väčšom množstve, môžete ich použiť aj na iné druhy domácich jedál.  

Vďaka doma robenému sushi budete mať aj kontrolu nad použitými surovinami, o ktorých budete vedieť, že sú čerstvé a kvalitné. Okrem toho si môžete vybrať, aké ingrediencie na výrobu sushi doma použijete, vďaka čomu prispôsobíte tento pokrm svojej vlastnej chuti.

Ako si doma urobiť sushi? Dôležité sú ingrediencie a pomôcky

Pokiaľ si doma chcete vyrobiť sushi, najdôležitejšie zo všetkého sú správne ingrediencie. K základným surovinám na sushi patria:

ryža

ryžový ocot

čerstvá zelenina - uhorka, paprika alebo avokádo

čerstvé ryby a morské plody

wasabi pasta

sójová omáčka a nakladaný zázvor.

Základom sushi je dobrá ryža. Akú teda použiť? Japonskú ryžu s krátkymi okrúhlymi zrnami, ktorú v Česku často zoženiete pod názvom "sushi ryža". Keďže sushi znamená v preklade „kyslá ryža“, je podstatné ryžu dochutiť aj správne vybraným octom. V tomto prípade siahnite vždy po ryžovom octe, ktorý je najdôležitejšou ingredienciou na ochutenie ryže na sushi.

Okrem základných ingrediencií si na prípravu sushi doma prichystajte aj praktickú bambusovú podložku, ktorá vám pomôže s balením sushi. Práve vďaka tejto pomôcke zvládnete rolovanie sushi veľmi ľahko a výsledkom budú rolky dokonalého tvaru.

Ako doma vyrobiť sushi? Základom je správne uvarená ryža. Ako sme už spomínali, na prípravu sushi je vhodný japonský typ ryže s krátkymi, okrúhlymi zrnami. Táto ryža sa dokonale spojí, avšak na druhú stranu sa nerozvarí a nevznikne z nej ryžová kaša. Práve vďaka týmto vlastnostiam dosiahnete správnu konzistenciu pre doma robené sushi.

  Ryžu na sushi najprv dokonale prepláchnite vodou, potom ju ďalších 20 minút nechajte v čistej vode odstáť a následne ju zlejte. Práve po tomto úkone je ryža na sushi pripravená na varenie. Držte sa pritom pravidlá, ktoré hovorí, že na 1 diel ryže potrebujete 1,2 dielu vody. Ryžu na sushi nikdy vopred nesoľte, nevarte vo vode, ale v špeciálnom ryžovare. Pochvaľovať si budete najmä Cook4me Touch WiFi, v ktorom bude ryža na sushi hotová do 10 minút.   

Ako uvariť ryžu v Cook4me Touch WiFi? V tomto multifunkčnom tlakovom hrnci zvládnete urobiť ryžu na sushi vďaka dotykovému displeju naozaj ľahko. Z 13 všestranných programov na varenie si zvoľte expresné tlakové varenie - ryža na sushi tak bude hotová do desiatich minút. Príprava sushi doma pre vás bude vďaka Cook4me Touch WiFi tiež výrazne ekonomická - s elektrickými tlakovými hrncami Tefal totiž ušetríte až 80 percent energie (Oproti tradičným spôsobom varenia. Test bol vykonaný v roku 2022, na príprave zemiakov).

Po uvarení ryžu z Cook4me Touch Wifi vyklopte a nechajte vychladnúť. Akonáhle ryža na sushi vychladne na teplotu 37 stupňov Celzia, vmiešajte do nej ryžový ocot. V tomto prípade je opäť podstatný pomer surovín. Na 1 kilogram ryže použite vždy 1 deciliter ryžového octu. Tieto suroviny dobre premiešajte a nechajte ďalších desať minút odstáť, aby sa chute dokonale prepojili. Následne sa môžete pustiť do výroby sushi doma.

Príprava sushi doma - recept na maki sushi s lososom a avokádom

Ingrediencie: 

● 350 g ryže na sushi (v suchom stave)

● 35 ml ryžového octu

● 3 filety surového lososa

● 2 avokáda

● 1 balenie morských rias na sushi

● wasabi pasta

● sezamové semienko

Sushi doma krok za krokom

1. Japonský typ ryže na sushi prepláchnite a uvarte podľa postupu vyššie v Cook4me Touch WiFi. V momente, keď hotová ryža na sushi vychladne na 37 stupňov, dochuťte ju s ryžovým octom (na 1 kg ryže 1 dcl ryžového octu).

2. Lososa a olúpané avokádo nakrájajte na tenké prúžky rovnakej veľkosti.

3. Pripravte si bambusovú podložku, ktorú obaľte potravinárskou fóliou. Na bambusovú podložku položte morskú riasu lesklou stranou dole. Na riasach následne vytvorte súvislú vrstvu ryže, ktorú v strede namažte wasabi pastou a zasypte sezamom. Na záver dajte na ryžu rezančeky lososa a avokáda.

4. Pomocou bambusovej podložky suroviny zrolujte dohromady a ľahko stlačte. Roládky nechajte chvíľu odležať v chladničke, aby sa spevnili a ich chute prepojili. Každú roládku následne nakrájajte na dva centimetre dlhé ryžové rolky.

5. Hotové maki sushi s lososom a avokádom servírujte na tácke a podávajte so sójovou omáčkou a wasabi. Chutiť vám k nemu bude tiež nakladaný zázvor.

Doma robené sushi je skutočnou pochúťkou, ktorá má jedinečnú chuť, je zdravá a zároveň cenovo dostupná. Vďaka výberu správnych surovín, pomôcok a prístrojov si ju môžete pripraviť priamo na mieru svojim chuťovým bunkám. Výroba sushi doma chce samozrejme cvik - keď si ho osvojíte, vaša domáca sushi sa chutí a vzhľadom vyrovná tým najvyhlásenejším pochúťkam z japonských reštaurácií! 

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko