KROK 1: Tento recept je potrebné pripraviť večer predtým a nechať ho cez noc odpočívať.
KROK 2: Príprava cesta: v miske zmiešajte pšeničnú múku, pohánkovú múku, soľ, korenie a koreniny. V inej miske zmiešajte vodu, olej, paradajkový pretlak, ocot a sójovú omáčku.
KROK 3: Tekutiny nalejte do múky a premiešajte, aby vzniklo cesto (ako na chlieb). Na prípravu môžete použiť mixér. Kým pripravíte náplň, cesto uložte na chladné miesto.
KROK 4: Na prípravu plnky zohrejte zapekaciu misu s olivovým olejom. Pridajte cesnak, cibuľu a zeler a potom zmiernite teplotu. Nechajte variť 5 až 6 minút. Pridajte huby a ochuťte ich soľou a korením. Dobre premiešajte a prikryté varte 10 minút. Ak huby nepúšťajú vodu, môžete pridať trochu viac vody.
KROK 5: Keď sú huby uvarené, prelejte zmes do misy a pridajte orechy a petržlenovú vňať. Upravte korenie.
KROK 6: Na prípravu naplňte zapekaciu misu vodou a priveďte ju do varu.
KROK 7: Seitanové cesto položte na papier na pečenie a rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi 2 cm. Do stredu dajte plnku v tvare klobásy, potom cesto zrolujte (pomocou papiera na pečenie), aby ste plnku zabalili a vytvorili pečienku. Túto rolku v tvare klobásy prikrytú papierom na pečenie zabaľte do potravinárskej fólie. Na koncoch zaviažte uzol a potom ho zviažte ako pri pečeni, aby počas pečenia držal na mieste a vyzeral ako pečený.
KROK 8: Vložte do zapekacej misy, prikryte a nechajte 40 minút dusiť.
KROK 9: Keď je pečienka upečená, vyberte ju, nechajte vychladnúť a potom ju dajte na noc do chladničky.
KROK 10: Na druhý deň odstráňte z pečienky povrázok, potravinársku fóliu a papier na pečenie. Rozohrejte zapekaciu misu s olejom a maslom. Keď je maslo mäkké, opečte na ňom pečienku. Prilejte biele víno a znížte oheň. Pridajte zeleninový vývar a varte, kým nevznikne omáčka. Na záver dochuťte orechovým olejom.
KROK 11: Pečienku nakrájajte na plátky a ihneď podávajte s perlovou šťavou. Dobrú chuť!
TIP: Podávajte s dusenými zemiakmi.
Odporučené produkty