• Raňajky
  • 11.3.2024

Plnená focaccia

Plněná focaccia.jpg
Počet osob
Počet osôb
6
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
25 min
Varenie
Varenie
25 min

Suroviny

  • 25 cl teplej vody 
  • 1 vrecko sušeného pekárskeho droždia (5 g)
  • 380 g hladkej múky 
  • 1 čajová lyžička práškového cukru (6 g)
  • 1 čajová lyžička soli (5 g)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja (22 g)
  • 100 g artičokového krému
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička semienok fenykla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 75 g špenátu
  • 30 g parmezánových hoblín
  • 30 g pancetty, plátky
  • Soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Niekoľko vetvičiek čerstvého rozmarínu
  • Niekoľko vetvičiek čerstvého tymiánu
  • Morská soľ

Pripravte cesto na focacciu: v miske zmiešajte vodu a droždie. Nechajte 5 minút odstáť, aby sa droždie rozpustilo.

Múku, cukor, soľ, olivový olej a zmes vody a droždia nasypte do misy kuchynského robota s nasadeným hákom. Mieste 5 minút pri strednej rýchlosti. Pokračujte v miesení pri vyšších otáčkach približne 5 minút. Odstráňte hák a zakryte misu vlhkou utierkou alebo potravinovou fóliou. Nechajte stáť 2 hodiny. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Medzitým si pripravte oblohu. Do malého mixéra nalejte artičokový krém, olúpaný cesnak, semienka feniklu a polovicu olivového oleja. Mixujte, kým nevznikne hladký krém. Pridajte korenie a odložte do chladničky.

Rozpáľte panvicu a pridajte zvyšný olivový olej. Pridajte špenát a dochuťte soľou. Premiešajte a prikryte. Nechajte variť 2 až 3 minúty. Uvarený špenát dajte na tanier a odložte do chladničky.

Keď sa cesto zdvojnásobí, položte ho na dobre pomúčenú pracovnú plochu a rozdeľte ho na dve časti. Vytvarujte dve rovnomerné gule a prikryte ich čistou vlhkou utierkou. Nechajte 15 minút stáť.

Rúru predhrejte na 210 °C.

Na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkajte prstami prvú guľu cesta, pričom dbajte na to, aby ste začali od stredu a postupovali smerom von, aby bolo cesto okrúhle a aby ste zároveň odstránili všetky vzduchové bubliny. Vložte ho do 30 cm panvice Ingenio. Na cesto navrstvite uvarený špenát ako na pizzu a nechajte 2 cm okraj. Pridajte artičokový krém a rozotrite ho na špenát. Navrch položte hobliny parmezánu. Nakoniec ozdobte plátkami pancetty.

Druhý kus cesta rozvaľkajte rovnakým spôsobom ako prvý a položte ho na náplň tak, aby ju úplne zakryl (okraje cesta nemusíte navlhčovať, aby sa spojili). V malej nádobe pripravte zmes z polovice vody a polovice olivového oleja. Zmesou si navlhčite prsty a zľahka ich pritlačte na cesto, aby sa vytvorili malé jamky. Nakoniec ich ozdobte rozmarínom, tymiánom a morskou soľou Fleur de Sel.

Vložte focacciu do horúcej rúry a odstráňte rukoväť Ingenio. Do odkvapkávacej misky nalejte malý pohár vody, aby sa vytvorila para. Nechajte variť 25 minút.

Keď focacciu vyberiete z rúry a je ešte horúca, potrite povrch olivovým olejom. Nechajte ju vychladnúť a potom si pochutnajte.

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko