• Rady & Tipy
  • 11.4.2022

Nájdite energiu a vitamíny v smoothie

header 7@2.png

Pripravili sme pre vás niekoľko tipov a receptov na lahodné smoothie. Nielenže skvelo chutia, ale sú tiež veľmi zdravé. Na jar vám dodajú dostatok vitamínov, minerálov a energie, vďaka čomu si prvé jarné dni užijete skutočne na maximum.

Jarné recepty na smoothie: Z čoho sa dajú pripraviť?

Čo je smoothie? Jedná sa o chutný a zdravý nápoj z rozmixovaného čerstvého ovocia, čerstvej zeleniny a prípadne tiež čerstvých byliniek. Vďaka tomu, že všetky suroviny prijímate v smoothie v čerstvej formej, dodávate svojmu telu vysoké množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov. 

Zdravé smoothie recepty pôsobia na ľudské telo blahodárnejšie než lisované šťavy. Smoothie totiž kompletne využíva celé ovocie, zeleninu, či bylinky a obsahuje teda všetku ich chuť a zdraviu prospešné látky. A ako by mali vyzerať jarné recepty na ovocné smoothie alebo na zeleninové smoothie? Voľte čerstvé ovocie, čerstvú zeleninu a čerstvé bylinky, ktoré sú pre vás aktuálne dostupné. Do jarných receptov na smoothie patrí napríklad: 

✔ Jarná listová zelenina: baby špenát, polníček, rukola, ľadový šalát

✔ Ovocie: jablká, hrušky, banány, citrusové ovocie, ananás, kiwi, mango, hroznové víno

✔ Zelenina: mrkva, červená repa, šalátová uhorka

✔ Jarné bylinky: žihľava, mäta, bazalka,

Tipy na chutné jarné smoothie recepty 

Smoothie recept ananás, jablko, špenát a mäta

Do mixéru Tefal Perfectmix Cook vložte štvrtinu červého očisteného ananásu, ktorý ste nakrájali na kocky. Pridajte jedno nakrájané jablko, ktoré ste zbavili jadierok, šupku mu však nechajte. Do tohto smoothie receptu ďalej patrí hrsť čerstvého baby špenátu, hrsť čerstvej mäty a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Všetko zalejte vodou a v mixéri rozmixujte. Ihneď môžete podávať. 

Smoothie recept z ananásu, jablka, špenátu a mäty detoxikuje, zrýchľuje metabolizmus, pomáha pri chudnutí a zároveň dodáva telu vitamíny, minerály a antioxidanty. V baby špenáte nájdete železo, vápnik či horčík, ananás pomáha pri spalovaní tukov, mäta rozpohybuje metabolizmus, citrónová šťava dodáva vitamín C a jablko pôsobí antioxidačne.

Smoothie recept kiwi, banán, jablko a žihľava

Do smoothie mixéru dajte dve zrelé kiwi, jeden zrelý banán a polovicu jablka so šupkou a zbavených jadierok. Pridajte pol hrsti mladej žihľavy, dochuťte niekoľkými kvapkami čerstvej citrónovej šťavy a lyžičkou medu. Doplňte vodou, aby boli všetky suroviny ponorené, a rozmixujte dohladka. Hotové jarné smoothie nalejte do pohárov a vypite.  

Aké sú benefity tohto jarného receptu na smoothie? Kiwi posilňuje vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov imunitný systém, zrýchľuje tiež látkovú výmenu a podporuje detoxikáciu tela. Jablko je významným zdrojom antioxidantov, banán je bohatý na vitamíny radu B a pozitívne ovplyvňuje srdcovo-cievny systém. Cenná pre naše zdravie je aj jarná žihľava, v ktorej nájdete vitamíny A, C, K, a skupiny B. Mladá žihľava je tiež bohatá na železo, draslík, vápnik či horčík, obsahuje tiež bielkoviny či aminokyseliny. 

Zdravé smoothie: Ako často si ho dopriať?

Či už si pripravíte akékoľvek recepty na ovocné smoothie alebo na zeleninové smoothie, tieto zdravé nápoje sú doslova nabité vitamínmi, minerálmi a ďalšími prospešnými látkami. Lahodné a zdravé smoothie si preto doprajte každý deň. Môžete si ho dať už na raňajky alebo ako desiatu či olovrant. 

Keďže je príprava smoothie v mixéri Perfectmix nenáročná záležitosť, tento nápoj si jednoznačne zamilujete. Pre prípravu receptov na jar, ktoré sú zároveň výborné na jarný detox či chudnutie, to chce len vychytať správnu kombináciu ovocia, zeleniny a prípadne tiež byliniek. 

Smoothie recepty na detox, na chudnutie a nielen to. Pre koho sú vhodné?

Keďže je smoothie z čerstvého ovocia a zeleniny plné vlákniny, zasýtia, a pritom majú nízky obsah kalórií. Tento nápoj, nahrádza jeden denný chod (najčastejšie desiatu či olovrant), oceníte ho pri chudnutí aj pri celkovej detoxikácií tela.  

Na zdravých smoothie receptoch si však môžete pochutnávať aj v prípade, že nechudnete, ani cielene nedetoxikujete svoje telo. Recepty na zeleninové smoothie alebo recepty na ovocné smoothie sú totiž výborným zdrojom prírodných vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov, preto sa ich vyplatí konzumovať každý deň. Tento koktejl zdraviu prospešných látok posilňuje imunitu, pomáha pri trávení, zlepšuje kvalitu pleti, vlasov, nechtov, udržuje pod kontrolou krvný cukor, predchádza srdcovo-cievnym chorobám a tiež priaznivo ovplyvňuje psychické zdravie. 

Smoothie recepty na jar: Výborná súčasť jarnej očisty

Jarná detoxikácie je založená na zdravom jedálničku a pitnom režime. Jej cieľom je očistiť telo od odpadových a toxických látok, ktoré sa v ňom nahromadili v priebehu jesenných a zimných mesiacov. K jarnej detoxikácii patrí zvýšená konzumácia ovocia a zeleniny, ktoré môžete aj dvakrát denne prijímať vo forme chutných smoothie. 

V prípade jarných receptov na zeleninové smoothie či ovocné smoothie sa môžete podľa chuti vyhrať a stále skúšať nové chute. Váš jedálniček teda nebude ani pri jarnej očiste tela rozhodne jednotvárny. Jarná detoxikácia zocelí vaše telo po fyzickej aj psychickej stránke, vleje vám do žíl novú energiu a posíli fungovanie imunitného systému. Ďalším príjemným účinkom je chudnutie. 

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko