• Rady & Tipy
  • 12.5.2023

Jarné upratovanie šatníku

5 (1x)
Jarné upratovanie šatníku - header 90.png

Jarné upratovanie šatníku je možno dôležitejšie, ako si myslíte. Okrem triedenia oblečenia skontrolujte vlhkosť či plesne v skriniach, môžu totiž ohroziť vaše zdravie. Poradíme vám, ako urobiť na jar poriadok v skrini, dáme vám tipy, kam s vyradeným oblečením, a rovnako doporučíme niekoľko vychytávok na upratovanie šatníkovej skrine.

Upratovanie šatníku na jar: Prečo je dôležité?

Pripravte šatník na novú sezónu a na jar ho poriadne pretrieďte. Budete vďaka tomu vediet, aké oblečenie na jarné a letné mesiace v šatnej skrini máte a aké je potreba prípadne dokúpiť, aby ste boli náležite pripravený na najteplejšie mesiace v roku. Do jarného upratovania šatníku sa skrátka poriadne oprite. Ak neviete, ako na to, poradíme vám, ako svoju šatníkovú skriňu na jar čo najlepšie zorganizovať.

Organizácia šatníku na jar - postup

Jar je ideálna doba na to, aby ste poriadne prevetrali svoju šatníkovú skriňu. Ako teda urobiť poriadok v skrini a na jar ju čo najlepšie zorganizovať? Skúste sa riadiť nasledujúcim postupom.

1. Pusťte sa do triedenia oblečenia

Prejdite všetky kusy svojho oblečenia, ktoré máte v šatníku, a rozdeľte ich do dvoch základných kôpok. Na jednu stranu dajte oblečenie, ktoré nosíte na jeseň a v zime, a na druhú stranu oblečenie na jar a na leto. Každú z týchto dvoch kôpok následne rozdeľte ešte do troch skupín. A to na oblečenie, ktoré nosíte pravidelne, ďalej na oblečenie, ktoré nosíte príležitostne, ale chcete si ho nechať, a na záver na oblečenie, ktoré nepotrebujete, pretože ho už nenosíte.

2. Vyraďte nepotrebné oblečenie

Kam s vyradeným oblečením, ktoré už nepotrebujete? Máte hneď niekoľko možností. Vyradené oblečenie, ktoré je v dobrom stave a ktoré nie je špinavé ani potrhané, môžete vložit do špeciálnych kontajnerov na textil, tiež ho môžete dať svojim blízkym či známym alebo ho darovať charite. Vyradené oblečenie môžete tiež predať, a to najlepšie online cestou prostredníctvom špeciálnych internetových platforiem.

3. Jesenné a zimné oblečenie zavákuujte

Zimné a jesenné oblečenie, ktoré teraz nebudete niekoľko mesiacov nosiť, vložte do špeciálnych vakov a vriec a následne ich zavákuujte. Práve vákuovanie oblečenia patrí medzi vychytávky na upratovanie a poriadok v skrini, vďaka ktorému ušetríte veľa miesta. Zavákuované oblečenie, ako sú bundy, svetre či teplé nohavice, následne môžete schovať do najvyšších poličiek šatníkovej skrine alebo tiež pod posteľ.

4. Skontrolujte stav šatníkovej skrine

Pri jarnom upratovaní šatníku je dôležité skontrolovať stav skrine po zime. Dôkladne se pozrite, či sa vo vašej šatníkovej skrini nedrží po zimných mesiacoch vlhkosť, alebo či nie je v skrini dokonca pleseň. Táto skutočnosť by totiž mohla nenávratne znehodnotiť všetko vaše oblečenie.

5. Urobte si poriadok v skrini

V neposlednej rade se pusťte do organizácie šatníku s jarným a letným oblečením. Svoje odevy roztrieďte na tričká s krátkým a dlhým rukávom, tielka, blúzky, nohavice, kraťasy, košele, sukne alebo šaty a následne ich v jednotlivých komínoch preskladejte do predných miest políc svojej šatníkovej skrine. Také šaty, košele, džínsové bundy či blúzky môžete zavesiť aj na vešiaky, ktoré majú svoje miesto na tyči šatníkovej skrine. V každom prípade je konkrétne usporiadanie šatníku vysoko individuálne a záleží pri ňom vždy na vašich vlastných potrebách.

Vyhrajte nad pokrčeným oblečením vďaka naparovacej samožehličke

Je vaše jarné a letné oblečenie, ktoré ste mali počas chladných mesiacov uskladnené hlboko v skrini, pokrčené? V tomto ohľade vám pomôže  naparovacia skriňa Tefal Care For You, ktorá vaše oblečenie nielen sama vyžehlí, ale zároveň dezinfikuje a prípadne ho zbaví tiež nepríjemných pachov.

Veľkou výhodou je, že túto naparovaciu skriňu môžete ľahko použiť priamo v priebehu jarného upratovania šatníku. Do Tefal Care For You, ktorá má podobu veľkej naparovacej skrine, môžete naraz na vešiakoch vložit až štyri kusy svojho jarného či letného oblečenia. S využitím tejto vychytávky na upratovanie a poriadok v skrini bude váš šatník dokonale pripravený na novú sezónu.

Tipy, ako udržať poriadok v skrini

Chcete, aby vaša šatníková skriňa i po veľkom jarnom upratovaní pôsobila organizovane a prehľadne? Snažte sa v nej priebežne udržiavať poriadok. Po každom praní a žehlení vracajte oblečenie presne na miesto, odkiaľ ste ho predtým vzali. Tiež pravidelne kontrolujte, či sú vaše odevy v šatníkovej skrini usporiadané tak, ako majú byť.

Upratovanie a organizácia šatníku na jar je veľmi dôležitá vec. Nie je nad to si po zime urobiť poriadok v skrini a nachystať outfity na jarnú a letnú sezónu. Keď využijete naše vychytávky na upratovanie a poriadok v skrini, váš šatník bude vyzerať ako zo žurnálu!

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko