• Obed
  • 5.4.2024

Hovädzie s baklažánovým pyré

Pyré z hovězího a lilku.jpg
Počet osob
Počet osôb
4
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
40 min
Varenie
Varenie
150 min

Suroviny

  • 800 g hovädzieho krku nakrájaného na 2 cm kocky
  • 600 g zrelých paradajok nakrájaných na drobné kocky
  • 200 g najemno nasekanej cibule
  • 2 najemno nasekané strúčiky cesnaku
  • 20 cl teľacieho vývaru
  • 1,5 čajovej lyžičky mletej rasce
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 0,5 zväzku nasekanej petržlenovej vňate
  • 0,5 zväzku nasekanej mäty
  • 8 cl olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie
  • 1 kilogram baklažánov (asi 3 baklažány)
  • 100 g múky
  • 100 g masla
  • 1 liter mlieka
  • 100 g strúhaného syra Gruyère
  • 0,5 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • Soľ a čierne korenie
  • 1 jarná cibuľka nakrájaná na tenké plátky

Príprava mäsa. Paradajky nakrájajte nahrubo.

Najprv sa uistite, že je mäso úplne suché, potom ho osoľte a okoreňte. Rozohrejte rajnicu s olivovým olejom na silnom ohni a počkajte, kým sa termosignál úplne sfarbí načerveno, až potom začnite suroviny opekať. Mäso opekajte 5 až 6 minút, kým nebude zo všetkých strán zlatohnedé.

Kúsky mäsa preložte na tanier a odložte bokom. Znížte teplotu a na zvyšnom oleji smažte cibuľu približne 2 až 3 minúty do sklovita. Pridajte mäso a opekajte ďalšie 2 minúty. Pridajte nakrájané paradajky a zamiešajte. Prilejte teľací vývar, rascu a rozmarín a varte 5 minút. Vráťte mäso do panvice s omáčkou a okoreňte podľa vlastnej chuti. Keď všetko vrie, znížte teplotu a prikryté varte 1,5 až 2 hodiny. V prípade potreby dolejte počas varenia trochu viac teľacieho vývaru alebo vody.

Na osvieženie omáčky pridajte čerstvé bylinky (mätu a petržlenovú vňať) a pokvapkajte olivovým olejom.

Pripravte baklažánové pyré. Vidličkou popichajte kožu baklažánov, aby ste vytvorili otvory po celom ich povrchu, pričom ich nechajte celé a so šupkou.

Predhrejte rúru v režime grilu na 250 °C.

Baklažány vložte do panvice s priemerom 28 cm. Vložte do rúry a odstráňte rukoväť Ingenio. Varte baklažány 15 až 20 minút. Koža by sa mala mierne pripiecť.

Okamžite po vybratí z rúry ponorte baklažány do misky naplnenej ľadovou vodou a kockami ľadu. Šupka by sa mala dať ľahko zlúpiť. Opatrne ošúpte baklažány vo vode, aby ste nepoškodili dužinu, a často ich oplachujte. Dužinu jemne osušte kuchynskou utierkou a preložte do veľkej misy. Odložte bokom, kým pripravíte omáčku.

Rozpáľte malú rajnicu na strednom ohni a počkajte, kým sa termosignál úplne sfarbí načerveno, až potom začnite smažiť suroviny. Rozpustite maslo. Pridajte múku a metličkou premiešajte. Pridajte mlieko a nepretržite miešajte, kým krém nezhustne. Dochuťte muškátovým orieškom. Pridajte baklažány a 1 až 2 minúty neustále miešajte varechou. Odstavte z ohňa, pridajte syr a premiešajte.

Baklažánové pyré rozotrite na servírovací tanier. Na pyré rovnomerne poukladajte mäso. Dochuťte trochou korenia, ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou a ihneď podávajte.

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko