• Obed
  • 5.5.2023

Hovädzie filé pečené na smotane – recept od šéfkuchára Ondreja Slaninu v inteligentnom hrnci Cook4Me+

Hovězí svíčková.jpg
Počet osob
Počet osôb
4
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
20 min
Varenie
Varenie
240 min
Výživové hodnoty celého receptu
Výživové hodnoty celého receptu
5057 kcal

Suroviny

  • 1 kg hovädzieho zadného
  • 150 g slaniny
  • 300 g cibule
  • 300 g mrkvy
  • 200 g zeleru
  • 100 g koreňa petržlenu
  • 80 g krupicového cukru
  • 30 ml octu
  • 2 ks citrónov
  • 80 g plnotučnej horčice
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 40 ml rastlinného oleja
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 10 celých zrniek korenia
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 4 bobkové listy
  • 2 ks žemľových knedlí

na ozdobu:

  • 100 g brusníc
  • 1 citrón
  • 100 ml šľahačky

Cibuľu nakrájajte na kolieska a koreňovú zeleninu na malé kocky.

Mäso prešpikujte polovicou slaniny a zviažte ho špagátom.

Mäso dôkladne osoľte zo všetkých strán.

Do pekáča nalejte olej, zohrejte ho a mäso opečte zo všetkých strán.

Mäso vyberte a odložte bokom.

Zvyšnú slaninu nakrájajte na kocky, vložte do pekáča a zapečte.

Pridajte nakrájanú zeleninu a pomaly opekajte dozlatista.

Počas pečenia občas postriekajte vodou, aby bol základ súmerne sfarbený.

Posypte cukrom, nechajte skaramelizovať a pridajte ošúpané citróny nakrájané na plátky.

Pokvapkajte octom, pridajte korenie a vráťte mäso späť.

Zalejte vodou, prikryte a vložte do rúry.

Pečte pri 140 °C približne 4 hodiny.

Počas pečenia mäso otáčajte.

Keď je mäso hotové, vyberte základ, postavte ho na sporák a zrieďte ho vodou.

Priveďte do varu a rozmixujte.

Omáčku zjemnite smotanou a ochuťte zápražkou pripravenou z masla a múky.

Omáčku ochuťte soľou, octom a cukrom podľa chuti.

Podávajte so žemľovými knedľami ozdobenými plátkom citróna s brusnicami a šľahačkou.

Podrobnejšie informácie o výživových hodnotách tohto receptu nájdete v aplikácii Kalorické Tabuľky.

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko