• Obed
  • 6.2.2024

Filety z lososa s pistáciovým pestom a rizotom

Filety z lososa s pistáciovým pestem a rizotem.jpg
Počet osob
Počet osôb
4
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
25 min
Varenie
Varenie
30 min

Suroviny

  • 25 g lúpaných, pražených, nesolených pistácií
  • 0,5 citrónu (šťava)
  • 1 olúpaný strúčik cesnaku
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • 0,75 zväzku petržlenovej vňate
  • 0,5 zväzku koriandra
  • 250 ml vody
  • 75 ml olivového oleja
  • 4 filety z lososa (150 g každý)
  • 1 rozdrvený strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 malá biela cibuľa
  • 100 g feniklu
  • 20 g masla
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 200 g ryže Arborio
  • 100 ml bieleho vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 60 g strúhaného parmezánu
  • 100 ml vody
  • 200 g šľahačky
  • 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ, korenie
  • 40 g rozdrvených pistácií

Pripravte si pesto. V miske zmiešajte všetky prísady na pesto. Pomocou ručného alebo klasického mixéra rozmixujte do hladka.

Pripravte si rizoto. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kocky. Nakrájajte fenikel.

Na panvici rozohrejte tretinu olivového oleja a masla. Na strednom ohni orestujte cibuľu, kým nie je priehľadná, ale nie hnedá. Pridajte ryžu a premiešajte, aby sa pokryla maslom (1 minúta). Ryžu zalejte bielym vínom a nechajte ho úplne zredukovať. Prilejte tretinu zeleninového vývaru a za stáleho miešania varte na miernom ohni. Pokračujte v pridávaní vývaru, ktorý ryža postupne absorbuje, a varte približne 18 minút. Po uvarení by mala byť ryža mierne al dente. Odstavte z ohňa a zakryté odložte.

Lososa opláchnite v čistej vode. Osušte ho čistou handričkou alebo papierovou utierkou. Rybu ochuťte štipkou morskej soli Fleur de Sel a korením.

Rozpáľte 24 cm panvicu na vysokú teplotu a počkajte, kým sa indikátor Thermo-Signal úplne nesčervená, a až potom opečte prísady. Do nádoby nalejte olej. Pridajte lososa kožou nadol. Nechajte opekať 4 minúty. Lososa otočte a opekajte ďalšie 3 minúty. Teplotu môžete znížiť.

Panvicu s uvarenou ryžou rozohrejte na strednú teplotu. Pridajte vodu a miešajte, aby ryža zmäkla. Pridajte strúhaný parmezán. Nechajte zahriať a potom pridajte šľahačku. Miešajte, kým nezačne mierne vrieť. Pridajte korenie a okoreňte podľa chuti.

Rizoto nalejte na taniere a navrch položte lososa. Navrch dajte pistáciové pesto a posypte rozdrvenými pistáciami. Podávajte ihneď.

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko