• Obed
  • 14.4.2025

Biely boršč - Tefal Ingenio 2024

Bílý boršč.jpg
Počet osob
Počet osôb
4
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
30 min
Varenie
Varenie
50 min

Suroviny

  • 4 vajcia
  • 250 g zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na 4 kusy
  • 60 cl kuracieho vývaru
  • 1 klobása na varenie, 500 g, nakrájaná na 8 kusov
  • 4 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička drveného čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 30 g masla
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 200 g paštrnáka
  • 100 g mrkvy nakrájanej na kocky
  • 1 malá stonka zeleru
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • 6 cl obyčajnej smotany s 30 % tuku
  • 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate

KROK 1V hrnci so studenou vodou varte vajcia 10 minút po uvarení. Vajíčka vylúpte a odložte bokom.

KROK 2Vo veľkom hrnci priveďte do varu klobásu, zemiaky, vývar, bobkový list, soľ a čierne korenie. Znížte teplotu a nezakryté varte 15 minút.

KROK 3Panvicu rozohrejte na strednom ohni. Pred pridaním masla, cibule a cesnaku počkajte, kým termosignál úplne sčervená. Cibuľu a cesnak varte za občasného miešania 3 až 5 minút, kým nie sú priesvitné.

KROK 4Pridajte paštrnák, mrkvu a zeler. Premiešajte, potom prikryte a varte 5 minút, pričom raz alebo dvakrát premiešajte.

KROK 5Z vývaru vyberte klobásu a bobkový list a zalejte zeleninou a octom. Prikryte a za stáleho miešania varte na miernom ohni približne 15 minút. Skontrolujte, či je zelenina uvarená.

KROK 6Odložte panvicu z ohňa.

KROK 7Pridajte smotanu a ponorným mixérom horúcu polievku rozmixujte dohladka.

KROK 8Do misiek pridajte klobásu a nakrájajte alebo rozštvrťte vajcia uvarené natvrdo. Na vrch nalejte polievku. Posypte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

TIP: Biely boršč je poľská varianta boršču, tradičnej východoeurópskej polievky, ktorá sa často konzumuje na Veľkú noc. Na zvýraznenie chuti môžete do vývaru pridať ražný chlieb.

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko