• Obed
  • 5.4.2024

Baklažány plnené hovädzím mäsom (Karniyarik)

Lilky plněné hovězím (Karniyarik).jpg
Počet osob
Počet osôb
4
Náročnosť
Náročnosť
ľahký
Príprava
Príprava
20 min
Varenie
Varenie
37 min

Suroviny

  • 2 baklažány (300 g každý)
  • 6 cl olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 350 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1,5 čajovej lyžičky mletej rasce
  • 260 g paradajok nakrájaných na drobné kocky
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 45 g opekaných píniových orieškov
  • 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 polievkové lyžice nasekanej mäty
  • soľ a korenie

Baklažány rozrežte pozdĺžne na polovicu. Malým nožom urobte na dužine baklažánu hlboké zárezy.

Rozpáľte 28 cm panvicu na strednom ohni a počkajte, kým sa termosignál úplne sfarbí načerveno, až potom opečte suroviny. Pridajte 4 PL olivového oleja a opekajte baklažány 7 minút z oboch strán, kým nezmäknú.

Cesnak a cibuľu nakrájajte nadrobno.

Rozpáľte 24 cm panvicu na strednom ohni a počkajte, kým sa termosignál úplne sfarbí načerveno, až potom opečte suroviny.

Prilejte zvyšný olivový olej a pridajte cesnak, cibuľu a mleté mäso. Opekajte 5 až 6 minút, kým mäso nezačne hnednúť, a niekoľkokrát premiešajte, aby sa rozpadlo.

Pridajte rascu, paradajky, paradajkový pretlak a píniové oriešky. Osoľte a okoreňte. Opekajte ďalších 5 minút a niekoľkokrát premiešajte. Odstavte z ohňa.

Dužinu baklažánov zľahka roztlačte vidličkou.

Baklažány osoľte a posypte tymiánom. Hovädzou zmesou naplňte vydlabané baklažány.

Pečte 20 minút pri teplote 180 °C, alebo kým sa do dužiny baklažánov nebude dať ľahko zasunúť špička noža.

Medzitým nasekajte nahrubo petržlenovú vňať a mätu.

Posypte baklažány petržlenovou vňaťou a mätou a podávajte.

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko