• Rady & Tipy
  • 20.10.2021

Ako vybrať panvicu na indukciu?

tefal_FB_1200x675_G6UnlimitedSK.png

Prinášame vám ucelený súpis rád a tipov, ako vybrať tú správnu panvicu na indukciu. Poradíme vám, aké parametre sa vyplatí zvážiť pri výbere novej panvice na indukciu a aké jej vlastnosti by ste mohli oceniť.

Ako funguje indukcia a ako na nej správne variť

Máte doma indukčnú varnú dosku? V tom prípade je dobré vedieť, na akom princípe funguje. Indukčný ohrev v zásade pracuje s elektromagnetickými vlnami, ktoré zahrievajú iba dno a vnútornú časť hrnca alebo panvice. Indukčná doska sa však sama nerozpáli, a tak vám nehrozí, že by ste sa o varnú plochu popálili. Indukcia totiž prostredníctvom elektromagnetického vlnenia prenáša energiu rovno do varnej nádoby. 

Táto technológia je v porovnaní s plynovou alebo sklokeramickou varnou doskou výkonnejšia. Jedlo teda na indukcií pripravíte omnoho rýchlejšie. Pri varení na indukčnej varnej doske navyše predídete tepelným stratám do okolia, keďže - ako spomíname vyššie - indukcia ohrieva iba dno panvice. 

Aby ste mohli na indukčnej varnej doske pripravovať svoje obľúbené jedlá, je nevyhnutné používať špeciálny riad určený pre indukciu. A to nielen hrnce, ale aj kvalitné panvice s pokrievkou na indukciu. 

Akú panvicu na indukciu? Hľadajte symbol cievky 


Premýšľate nad tým, akú panvicu na indukciu zvoliť? V prvom rade sa zamerajte na jej označenie. Hľadajte symbol cievky či špirálky, ktorý nájdete na dne nádoby alebo na jej obale. Podľa tohto označenia panvicu na indukciu spoľahlivo spoznáte a môžete ju bez problémov použiť na indukčné varenie. 


Akú najlepšiu panvicu na indukciu zvoliť? Záleží veľmi na použitom materiáli. Kvalitné panvice na indukciu bývajú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, hliníku, medi alebo titánu. Obvykle sú doplnené tiež o nepriľnavú vrstvu teflónu alebo keramiky. Aby spĺňali možnosť indukčného varenia, musia mať feromagnetické dno. Túto skutočnosť označujú výrobci práve spomínaným symbolom cievky. 

Medium-06GJ KV Unlimited 300×175 sk.jpg
Aký tvar panvice je pre vaše varenie ideálny?


Zaujíma vás, aký tvar panvice je vhodný nielen pre indukčné varenie? Záleží na tom, aké jedlo pripravujete najčastejšie, pretože na každý pokrm sa hodí iná panvica. Najzákladnejším typom je klasická panvica s rovným dnom a zaoblenými stranami, ktorú využijete pre rýchle varenie za použitia oleja aj pri vysokých teplotách. Táto panvica by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. 


Vhod vám ďalej príde hlboká panvica s pokrievkou, ktorá je určená k restovaniu alebo k prudkému opekaniu mäsa či zeleniny. Možno využijete aj panvicu wok, ktorá má menšie dno a vysoké oblé strany. Táto panvica je skvelá pre prípravu ázijskej kuchyne a grilovanej zeleniny. 

Milujete palacinky? V tom prípade vám doma nesmie chýbať ani panvica na palacinky s nízkymi okrajmi a rovným dnom, na ktorej pripravíte dokonale tenké a chrumkavé palacinky. A keď máte radi grilované pokrmy, zaobstarajte si tiež hranatú grilovaciu panvicu s vrúbkami, ktorá je ideálna pre prípravu steakov alebo grilovanej zeleniny. 

Medium-G2573902_pancakepan_06ZB.jpg

Čo zvážiť pri výbere novej panvice na indukciu

Chcete vedieť, ako vybrať naozaj kvalitnú panvicu na indukciu? Nemali by ste sa zaujímať len o symbol cievky. Pri rozhodovaní, akú panvicu kúpiť na indukciu, skúste zvážiť ešte jej ďalšie parametre. Zaujímať by vás mal priemer a hĺbka panvice, materiál, z ktorého je panvica vyrobená, a tiež typ rukoväte. Preferujte tiež panvice s nepriľnavým povrchom na indukciu a tiež odolnú panvicu, ktorú môžete po použití vložiť bez obáv do umývačky. 

To všetko spĺňajú kvalitné panvice na indukciu Tefal Unlimited, ktoré pri varení ustoja aj extrémne podmienky. Tieto panvice na indukciu od Tefalu disponujú skvelou nepriľnavosťou a odolnosťou, a tak s prehľadom zvládnu aj kovové náčinie. Panvice Tefal Unlimited sa ďalej vyznačujú prémiovou indukciou. Ich extra veľká plocha v kombinácií so silným dnom je zárukou veľmi rýchleho a rovnomerného vedenia tepla v panvici, ktoré zaistí rovnomerne uvarený pokrm. 

S panvicou Tefal Unlimited si však nemusíte pripravovať svoje obľúbené jedlá len na indukčnej varnej doske. Okrem indukcie je naplno kompatibilná aj so zostávajúcimi typmi sporákov - teda plynovým elektrickým či sklokeramickým. 

Technológia Thermo-Signal vám ukáže ideálnu teplotu pre začiatok varenia. Ako táto technológia funguje zistíte v našom videu:

Ako sa správne starať o panvicu na indukciu


Aby vám panvica s nepriľnavým povrchom na indukciu Tefal Unlimited dlho slúžila, nemusíte pre to vynaložiť žiadne špeciálne úsilie. Túto panvicu môžete po varení jednoducho umyť z oboch strán v ruke. Vďaka tomu, že je vybavená vysoko odolným povrchom, je možné ju po použití vložiť aj do umývačky riadu. 

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko