• Rady & Tipy
  • 14.2.2023

Ako sa elegantne obliecť na ples

Ako sa elegantne obliecť na ples - automaticky naparovac Tefal.png

Zlaďte sa s vašou drahou polovičkou do elegancie a inšpirujte sa našimi tipmi na vkusný plesový outfit. Poradíme, aký outfit zvoliť pre mužov aj ženu, ako ho zladiť s doplnkami a nepodceniť prípravu. Ako sa teda elegantne obliecť?

Na type plesu záleží: Aké oblečenie na maturitný ples?

Pokiaľ riešite, ako sa obliecť na ples, aké topánky na ples aj ako sa učesať na ples, veľmi záleží na type plesu, ktorého sa plánujete zúčastniť. Niektoré z nich totiž majú prísne predpísaný dress code, u iných je zase výber spoločenského oblečenia voľnejší.

V prípade, že sa chystáte na klasické lokálne plesy, medzi ktoré patrí napríklad hasičský ples, nebudete pri výbere spoločenského outfitu príliš zviazaní etiketou. Vyššie nároky na dress code majú naopak plesy s veľkým spoločenským významom alebo plesy na celorepublikovej úrovni. Ide napríklad o mestské plesy, firemné plesy alebo napríklad o prestížny ples v pražskom Obecnom dome.

Pri výbere vhodného outfitu sú kapitolou samy o sebe maturitné plesy. Ako sa obliecť na maturitný ples a dokonale sa pripraviť ako maturant či maturantka? Maturanti by sa mali rozhodnúť pre klasický pánsky oblek v čiernej, tmavo modrej či antracitovej farbe, ktorý sa hodí doplniť bielou spoločenskou košeľou. Práve biela farba košele patrí k najslávnostnejším farbám do obleku. V prípade kombinácie pánskeho obleku a bielej košele nechajte vyniknúť aj doplnky - kravatu či motýlik a tiež vreckovku, a nezabudnite ani na spoločenské topánky v podobe šnurovacích poltopánok.

Aj pre maturantky je ich vlastný maturitný ples raz za život a preto by si ho mali náležite užiť. Aké šaty na maturitný ples sú pre nich vhodné? Najlepšiu voľbu predstavujú večerné šaty dlhé až na zem a s odhalenými ramenami. Tieto dlhé róby vyzerajú krásne so strihom bez ramienok, s rôznymi typmi ramienok aj priehľadnými hlbokými výstrihmi. Skvelou voľbou sú aj princeznovské šaty so širokou a bohatou sukňou. Maturitné šaty by mali byť okázalejšie a honosnejšie, avšak je dôležité, aby sa v nich maturantka dobre cítila. A aké topánky na ples sú pre ňu ideálne? Najlepšie lodičky na podpätku alebo páskové črievičky.

Sprevádzate svoje dieťa na maturitný ples a riešite, čo si vziať na seba na ples ako rodič? Otcovia to majú jednoduché. Stačí siahnuť po osvedčenej kombinácii pánskeho obleku, spoločenskej košele (môže byť nielen biela, ale aj vínová, fialová či krémová), kravaty či motýlika a tiež pánskych šnurovacích poltopánok. A aké šaty na maturitný ples pre matky? Jednoduché večerné šaty v maxi dĺžke až na zem. Mamičky, ktoré sprevádzajú svojho syna či svoju dcéru na maturitný ples, sa však môžu rozhodnúť aj pre decentný dámsky sukňový kostým.

Tipy, ako sa obliecť na ples, aby vám to s partnerom dokonale ladilo

Chystáte sa na ples s partnerom alebo partnerkou a záleží vám na tom, aby vám to spolu dokonale ladilo? Aby ste vyzerali ako dokonalý pár, farebne zlaďte svoje plesové outfity. Aké máte možnosti?

Nie je od veci, keď sa bude farba šiat, ktoré si žena vezme na ples, zhodovať s farbou kravaty (motýlika) a vreckovky v klope jej partnera. Farba ženiných šiat môže tiež ladiť s pánskou spoločenskou košeľou. Napríklad keď si vaša partnerka vezme na ples červené šaty, rozhodnite sa najlepšie pre čierny či tmavo modrý pánsky oblek doplnený o bielu košeľu, červený motýlik (alebo kravatu) a červenú vreckovku v klope. Na lokálnych plesoch to pánom v tomto prípade pristane aj v čiernych alebo tmavo modrých spoločenských nohaviciach, bielej spoločenskej košeli s dlhým rukávom, červeným motýlikom a červenými traky.

Dokonale zladený plesový outfit: Manuál pre ženy

✔ Rozhodnite sa pre dámske spoločenské šaty s dĺžkou až na zem. Vo večernej róbe by ste sa mali cítiť veľmi dobre. Dbajte na to, aby ste v nej skryli svoje nedostatky, a naopak vyzdvihli všetky svoje prednosti.

✔ Zvoľte farbu šiat, ktorá vám typovo aj pocitovo sedí. S ohľadom na zvolené šaty sa farebne zlaďte aj so svojim partnerom, s ktorým vyrážate na ples.

✔ Na plese sa nezaobídete ani bez listovej kabelky, ktorá by mala byť v neutrálnej čiernej alebo v kontrastných farbách voči vašim šatám (zlaté alebo strieborné). Listovú kabelku však môžete farebne zladiť aj so svojimi plesovými šatami.

✔ V prípade šperkov na ples myslite na to, že menej je niekedy viac. Vyberte si šperky (a nie bižutériu), ktoré sú decentné a ktoré neprebijú váš plesový outfit. Tieto šperky by k sebe pritom mali farebne, materiálovo aj dizajnovo dokonale ladiť.

✔ Aké topánky na ples by si žena mala vziať? Najlepšie uzavreté lodičky na podpätku alebo črievičky s otvorenou špičkou. Nie je navyše od veci, keď túto spoločenskú obuv zladí s farbou svojej listovej kabelky.

Čo si vziať na seba na ples: Manuál pre mužov

✔ Pri výbere pánskeho obleku sa vyhnite príliš veľkým farebným a vzorovým experimentom. Stavte na oblek v klasických farbách, ako je čierna, tmavo modrá, antracitová či béžová.

✔ Spoločenskú pánsku košeľu voľte s dlhým rukávom. A to najlepšie v bielej, krémovej a šedej, alebo poprípade vínovej či fialovej farbe.

✔ Pod pánskym oblekom môžete mať priamo na košeli aj vestu. Vesta by mala byť jednofarebná a z rovnakej látky, ako je oblek.

✔ Na ples si vyberte kravatu alebo motýlik. Môžete pridať (ale aj nemusíte) vreckovku do klopy, ktorá by mala s kravatou či motýlikom farebne ladiť.

✔ Aké topánky na ples? Vezmite si najlepšie čierne či hnedé spoločenské šnurovacie poltopánky.

✔ Strážte si dĺžku ponožiek. Medzi spoločenskými nohavicami a ponožkami by vám nemala nikdy vykukovať holá noha.

✔ Na ples sa dostavte vo vkusnom pánskom kabáte, zabudnite teda na pánsku zimnú bundu.

Doplnky na ples: Čo je vhodné a čo nie?

Základné oblečenie na ples je nevyhnutné oživiť aj vkusnými doplnkami. Pánom by nemal chýbať motýlik alebo kravata, ktorú je možné doplniť aj o štýlovú sponu na kravatu. V prípade, že sa muž zúčastňuje plesu veľkého spoločenského významu, mal by si tiež vložiť do klopy saka vreckovku. Na pánskom obleku tiež vyniknú manžetové gombíky či originálne ozdoby do chlopne. Ak má ples menej formálny charakter, pánom veľmi pristane aj kombinácia motýlika a šli alebo traky.

Ako je to s dámskymi doplnkami na ples? Žena sa nezaobíde bez decentných šperkov a tiež bez listovej kabelky do ruky. Čím je listová kabelka menšia, tým lepšie. Dáma by si rozhodne nemala na ples brať veľkú kabelku a vyhnúť by sa mala aj hodinkám na zápästí. Tiež by mala dobre zvážiť, aké silonky na ples. Dôležité je rozhodnúť sa pre také, ktoré sa nelesknú, sú nenápadné a ktoré nie sú na prvý pohľad vidieť. Ak má žena otvorenú špičku črievičiek, mala by si obliecť silonky s voľnou špičkou.

Ako sa obliecť na ples, keď tlačí čas a oblečenie je pokrčené

Pokiaľ sa pripravujete na ples, chystajte sa s dostatočným, pokojne až niekoľkohodinovým predstihom. Jedine tak budete mať istotu, že nič nezanedbáte a vyšperkujete svoj plesový outfit na jedničku s hviezdičkou. Lenže, čo keď na poslednú chvíľu zistíte, že vaše oblečenie na ples je pokrčené?

  Žehlenie šiat, blúzok, sukní, sák či spoločenských nohavíc nechajte na naparovacej skrini Tefal Care For You, ktorá urobí všetku prácu za vás. Stačí do nej na špeciálnych ramienkach zavesiť až štyri kusy oblečenia a potom ju zapnúť. Vyžehlené budete mať bez práce už za 10 minút.  

  Zatiaľ čo bude táto samonaparovacia žehlička s využitím horúcej pary žehliť spoločenské oblečenie, môžete sa chystať na ples. Počas 10 minút sa zvládnete treba učesať, páni oholiť či dámy namaľovať. Po uplynutí tejto doby stačí vkĺznuť do oblečenia, ktoré vyžehlila naparovacia skriňa Tefal Care For You, a vyraziť na konkrétny bál.  

  Aj v prípade, že budete mať na prípravy na ples minimum, s využitím naparovacej skrine Tefal Care For You bude váš plesový outfit vyzerať vždy bezchybne. Táto samožehlička si úžasne poradí s košeľami, blúzkami, blúzkami, tričkami, šatami, sukňami, sakami i spoločenskými nohavicami, ktoré budú bez jediného záhybu a pokrčenia. V Tefal Care For You môžete rýchlo a efektívne žehliť plesový outfit vyrobený z rôznych materiálov vrátane jemných látok.  

Tipy, ako sa po plese zbaviť zápachu z oblečenia

Ako sa obliecť na ples ste už vyriešili a teraz máte konkrétnu akciu úspešne za sebou? Pokiaľ je vaše oblečenie, ktoré ste si vzali na maturitný ples, mestský ples alebo napríklad hasičský ples, nasiaknuté najrôznejšími pachmi, Care For You od Tefalu pre vás má opäť riešenie.  

Zaveste použité oblečenie na ramienko, zaveste do naparovacej skrine Tefal Care For You a zvoľte na prístroji dezinfekčný cyklus. Za 40 minút sa vaše oblečenie zbaví pachov po vyprážaných pokrmoch či po cigaretovom dyme. Túto skutočnosť oceníte obzvlášť v prípade oblečenia (napríklad sák a kabátov), ktoré sa veľmi ťažko perú a s ktorými potom následne už nebudete musieť zbytočne bežať do čistiarne odevov. Naparovacia skriňa Tefal Care For You navyše touto cestou vaše oblečenie tiež účinne dezinfikuje a zbaví ho až 99,99 percent vírusov a baktérií.  

Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko