• Rady & Tipy
  • 17.12.2020

Ako pripraviť mäso a steaky na panvici Tefal Talent Pro

tefal_FB_1200x628_talentPRO_SK.png

Kto by nemiloval mäso alebo steaky pripravené na panvici? Ak si chcete túto pochúťku tiež vychutnať, je pre vás podstatný nielen správny výber mäsa. Dôležitá je taktiež technika, ktorou mäso tepelne upravíte a typ panvice, ktorú budete používať. Ako teda správne pripraviť mäso na panvici? Akú panvicu zvoliť? A ako ju udržať v kondícii, aby čo najdlhšie slúžila? To všetko sa dozviete v tomto článku.

Ktoré druhy mäsa sú vhodné na panvicu: Hovädzie, bravčové a kuracie

 
Opekanie na panvici je ideálny spôsob, ako si vychutnať hovädzie mäso. Výborný steak si pripravíte najmä z hovädzieho stehna, sviečkovej, pliecka, či hovädzieho krku. Na panvici môžete opekať taktiež plátky bravčového alebo kuracieho mäsa. Ľahko si na nej ale pripravíte tiež rybu alebo mleté mäso.
Ako spraviť mäso na panvici? Môžete ho orestovať, čiže prudko opekať na menšom množstve rozohriateho oleja, sadla alebo masla. Toto opekanie mäsa robte ideálne na panvici Tefal Talent Pro, ktorá disponuje mimoriadne nepriľnavým povrchom. Kď rozohrejete na panvici vyššiu vrstvu oleja, môžete v ňom zasa z oboch strán vyprážať mäso obalené v cestíčku.
Zaujíma vás, prečo mäso na panvici prská? Surové mäso je plné vody. Keď ho teda vložíte do rozpáleného oleja, v mäse začne proces prudkého odparovania vnútornej vody, v dôsledku čoho bude olej prskať. Čím vyššia je teplota oleja, tým bude toto prskanie intenzívnejšie. To ale nie je jediné faux paus, ktorá vás môže stretnúť pri príprave mäsa na panvici. Možno sa vám taktiež stalo, že mäso bolo po opečení na panvici tuhé. Ako sa tomu vyhnúť? Dávajte mäso vždy až na rozpálenú panvicu a mäso prudko opečte z oboch strán. Vďaka tomu sa mäso zatiahne a vytvorí opečený povrch, ale vo vnútri zostane aj naďalej krásne šťavnaté.
 

Ako pripraviť steak na panvici? Držte sa týchto pravidiel

Aj keby sa mohlo zdať, že príprava hovädzieho alebo bravčového steaku na panvici je jednoduchá, opak je pravdou. Aby ste dosiahli dokonalý výsledok, mali by ste dodržať správny postup. Na začiatok si pripravte kvalitné mäso. Či už ide o hovädzie stehno, hovädzie pliecko, bravčovú krkovičku, bravčovú kotletu alebo bravčové stehno. Toto mäso nechajte jednu hodinu po vytiahnutí z chladničky zohriať na izbovú teplotu. Potom ho trochu dochuťte hrubozrnnou soľou, čiernym korením a bylinkami.
Následne rozpáľte panvicu Tefal Talent Pro s olejom na 200 až 230 stupňov Celsia. Keď bude olej rozohriaty, steaky na panvici prudko opečte z oboch strán. Ako dlho robiť steak na panvici? Záleží na veľkosti steaku aj na spôsobe, akým si ho chcete pripraviť. Pokiaľ si chcete na panvici spraviť hovädzí 250 gramový steak, ktorý bude stredne prepečený, teda medium, opečte ho z každej strany približne 5 minút.

Panev Tefal Talent PRO.png

Mleté mäso na panvici: Máte chuť na mäsové guľky alebo burger?

Na panvicu patrí taktiež hovädzie mleté mäso, bravčové mleté mäso alebo ich kombinácie. Možností, ako ho na panvici pripraviť, existuje veľa. Či už vo forme mäsových guliek, burgerov alebo omáčok na cestoviny. Niekto nedá dopustiť taktiež na restované mleté mäso na panvici, do ktorého pridá kúsky zeleniny.
Zaujíma vás, či môže zamrznuté mleté mäso na panvicu? Mleté mäso radšej nechajte dopredu rozmrznúť. A to ideálne v chladničke. Mleté mäso môžete taktiež rozmraziť v mikrovlnnej rúre alebo uzatvorené v plastovom vrecku v studenej vode.
 

Na panvici si pripravíte aj ryby: Skvele chutí losos, tuniak alebo pstruh

Ako sa opeká ryba na panvici? Je to jednoduché. Na panvici Tefal Talent Pro najskôr rozpáľte olej alebo maslo a položte plátky lososa, tresky alebo pstruha. Rybu takto zvoľna opečte z oboch strán. V priebehu opekania ju osoľte, okoreňte a prípadne dochuťte citrónovou šťavou alebo bylinkami. Ako dlho sa na panvici robí napríklad losos? Z oboch strán ho stačí opekať 3 až 4 minúty. Je dôležité, aby mäso zostalo v jeho strede ešte trochu ružové. Týmto spôsobom si na panvici pripravíte taktiež steak z tuniaka, ktorý stačí v priebehu opekania len osoliť a okoreniť.

Panev Tefal Talent PRO 2.png

Kuracie mäso na panvici ako steak alebo rezeň

Ako spraviť kuracie mäso na panvici? Napríklad vo forme kuracieho steaku, duseného kuracieho plátku, kuracieho soté so zeleninou alebo ako kurací rezeň. Viete ako pripraviť kurací steak? Napríklad tak, že si pripravíte naporcované kuracie prsia alebo vykostené kuracie stehná bez kože. Mäso mierne naklepajte a z oboch strán ho osoľte a okoreňte. Potom rozpáľte panvicu Tefal Talent Pro a pridajte lyžicu oleje alebo masla. Kuracie mäso následne opekajte na miernom ohni po dobu niekoľkých minút z oboch strán.
Ako dlho vyprážame na panvici kurací rezeň? Na panvici si pripravte vyššiu vrstvu oleja, ktorú rozohrejte na strednú teplotu. Keď bude olej rozohriaty, vložte do neho kurací rezeň. Mal by sa vyprážať 5 až 6 minút, až kým spodná strana nebude dozlatista. Následne kurací rezeň otočte a vyprážajte ho ďalších 5 až 6 minút na druhej strane.
 

Čistenie panvice: Ako na to

Panvica je výborným kuchynským pomocníkom. Aby vám slúžila čo najdlhšie, po každom vyprážaní alebo opekaní, by ste ju mali poriadne vyčistiť. Dôkladne ju umyte teplou jarovou vodou - týmto spôsobom totiž najlepšie vyčistíte panvicu od oleja. Aby ste nepoškodili jej povrch, nečistite ju z vnútornej strany, z vonkajšej strany, ani zo spodnej strany drôtenkami, drsnými hubkami na riad alebo čistiacim pieskom.
Ako vyčistiť pripálenú teflónovú panvicu? Stačí naliať do panvice roztok vody a octu v pomere 1:1. Túto tekutinu dajte variť a potom ju z panvice vylejte. Na vlhkú panvicu nasypte jedlú soľ a nechajte pôsobiť. Následne pripálenú teflónovú panvicu vydrhnite mokrou hubkou, až bude kompletne čistá.
Pokiaľ použijete panvicu Tefal Talent Pro, starosť s pripečeným povrchom panvice vám odpadne. Táto panvica má totiž vysoko nepriľnavý povrch a ultra odolný vonkajší povrch, ktorý sa veľmi ľahko čistí.
 
 

Skladovanie panvice: Zavesiť alebo položiť na seba?

Zaujíma vás, ako skladovať panvice? Panvice môžete mať zavesené nielen nad kuchynskou linkou. Jednotlivé panvice na seba skúste poukladať aj v kuchynskej poličke. Aby sa navzájom nepoškriabali, doporučujeme medzi nich vložiť špeciálnu ochrannú vložku, ktorá pri vyberaní panvíc zabráni poškodeniu ich vnútornej vrstvy.

Recepty pre panvice Tefal Talent Pro



Odporučené produkty

Môžete nám pomôcť s webovou stránkou?

Aby sme mohli zlepšovať naše webové stránky, musíme ukladať súbory cookie o našich návštevníkoch.
Zakázať všetko
Povoliť všetko